Jałowiec BIO

6,90 zł
Brutto

Suszony owoc jałowca stosowany jest do mięs i drobiu "na dziko", do dziczyzny, baraniny, potraw z fasoli. Dodaje się go do mieszanek peklujących, marynat, kiszonych ogórków i kapusty. Produkt w 100% POLSKI.

Pojemność
Ilość

Jałowiec jest uważany za roślinę pomagającą przy problemach żołądkowych. Jest krzewem lub drzewkiem cyprysowym, które występuje głównie w strefie umiarkowanej (Azja, Ameryka Północna i Europa). Surowcem leczniczym są szyszkojagody i liście, które w swoim składzie posiadają: olejek eteryczny, flawonoidy, garbniki, substancje żywicowe i woskowe, związki goryczkowe, kwasy organiczne oraz sole mineralne. Jałowiec posiada działanie bakteriobójcze oraz wzmaga perystaltykę jelit, leczy artretyzm i choroby dróg oddechowych. Może być wykorzystywany również w kuchni. Swoim aromatem wzbogaca zupy, sosy, bigosy oraz przetwory domowe.

100 Przedmioty