search
Produkty sypkie

Mąka Słonecznikowa

Mąka słonecznikowa dzięki zawartości cynku wpływa na pamięć i koncentrację. Opóźnia procesy starzenia się komórek i doskonale wpływa na wygląd cery. Ma działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwzakrzepowe. Pochodzenie Węgry.

  • Producent: Zielony Nurt
  • Kraj pochodzenia: Polska
  • Pochodzenie składników: Węgry
  • Certyfikat ekologiczny: Nie
  • Data przydatności: Przynajmniej 12 miesięcy
Pojemność
10,00 zł
w tym VAT

Na magazynie: 91 szt.

Wysyłka od: 14,00 zł

Wysyłamy w 24h

Mąka Słonecznikowa

Pestki słonecznika zawierają ok. 24% białka (więcej niż mięso),tłuszcz, zależnie od odmiany, to od 25 do 38%. Zawierają także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Słonecznik jest także bardzo bogaty w witaminę E, a także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach - A i D. Nie brak też w nasionach witamin z grupy B - Warto podkreślić, że pestki są jednym z najbogatszych źródeł B6. Witamina ta razem z cynkiem (którego słonecznik ma sporo) jest doskonałym środkiem na ładną i gładką cerę, zwalcza łojotok i zapobiega tworzeniu się pryszczy. Wiadomo także, że jest lekarstwem przy dolegliwościach z prostatą. Pestki słonecznika mają dwa razy więcej żelaza od rodzynek , uznawanych za jedno z najbogatszych w naturze źródeł tego mikroelementu. Mąka słonecznikowa dzięki słodkiemu smaku jest doskonałym składnikiem do pieczenia ciast i pieczywa. Dużą jej zaletą jest możliwość spożywania na surowo, co rozwija wachlarz jej zastosowań w kuchni. Stosowana także do posypywania płatków śniadaniowych i kanapek urozmaica smak i dostarcza naszemu organizmowi sporą dawkę witamin.

 

Smak:
Charakterystyczny dla mąki słonecznikowej

Składniki: 
100 % mąka słonecznikowa

Wartości odżywcze w 100g:

  • Wartość energetyczna: 1676/397 kJ/kcal
  • Tłuszcze: 11,0g w tym Kwasy tłuszczowe nasycone 1,0g
  • Węglowodany: 25,0g w tym Cukry 2,0g
  • Białko: 50g
  • Sól: 0g

Informacja o alergenach: Z uwagi na konfekcjonowanie w zakładzie produkcyjnym innych surowców, produkt może zawierać gluten, orzechy ziemnych, inne orzechy, gorczyce oraz sezam.

Kraj pochodzenia: Węgry