Olej Rzepakowy

21,00 zł
Brutto

Olej rzepakowy tłoczony na zimno Zielony Nurt to prawdziwa skarbnica NNKT i witamin wykazujących pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Produkt powstaje ze specjalnie wyselekcjonowanych ziaren rzepaku, dzięki czemu jest w 100% naturalny i korzystny dla zdrowia. Tłoczenie na zimno sprawia, że olej rzepakowy zachowuje cenne składniki odżywcze, piękny złocisty kolor oraz delikatnie ziołowy aromat. Zaleca się przechowywanie do 6 miesięcy w temperaturze nieprzekraczającej 20°C. Produkt w 100% pochodzi z Polski.

Pojemność
Ilość

Olej rzepakowy Zielony Nurt

Rzepak to roślina oleista rozpowszechniona zarówno w Polsce, jak i na całym świecie. Mimo że do tłoczenia oleju wykorzystywany jest od bardzo dawna, dopiero w ostatnim czasie zaczęto szczególnie doceniać korzyści dla zdrowia, jakie daje olej rzepakowy tłoczony na zimno. Produkt pochodzący z naszego sklepu wytwarzany jest ze starannie wyselekcjonowanych ziaren rzepaku uprawianych w Polsce. Tajemnicą jego pozytywnego wpływu na zdrowie jest wysoka zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), witaminy A, E, D3 oraz K. Olej rzepakowy zimnotłoczony zachowuje cenne dla zdrowia właściwości i składniki odżywcze, a także kolor, zapach i smak. Ze względu na swój delikatny aromat olej rzepakowy świetnie nadaje się dla dzieci, ale również u osób borykających się z chorobami układu krążenia. Jego zastosowanie jest jednak zdecydowanie szersze.

Olej rzepakowy – właściwości

Olej rzepakowy jest jednym z najczęściej wybieranych olejów przez wielu Polaków. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z jego cennych dla zdrowia właściwości. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) są podstawą budowy błon komórkowych, a także mają kluczowe znaczenie w regulowaniu gospodarki lipidowej organizmu. Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 w odpowiednich proporcjach odpowiadają natomiast za obniżanie stężenia cholesterolu we krwi, wspieranie pracy układu nerwowego, krwionośnego i immunologicznego. To jednak tylko początek zalet NNKT. Olej rzepakowy nierafinowany jest również cenną skarbnicą witamin A, D, E i K, czyli witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a jednocześnie ułatwia ich przyswajanie.

Olej rzepakowy - gdzie kupić?

Olej rzepakowy ma szereg prozdrowotnych właściwości, jednak aby móc w pełni je wykorzystać, należy kupować świeżo tłoczone produkty. Właśnie taki jest olej rzepakowy tłoczony na zimno Zielony Nurt, który pochodzi ze starannie wyselekcjonowanych ziaren, pochodzących od polskich rolników.

Cena oleju rzepakowego nie jest wysoka, dlatego może być z powodzeniem wykorzystywany w każdej kuchni jako doskonała alternatywa znacznie droższych źródeł NNKT. Połączenie wysokiej jakości produktu i niewielkich kosztów stanowi zgrany duet na każdą kieszeń. 

Dlaczego warto wybrać olej rzepakowy Zielony Nurt?

Olej rzepakowy Zielony Nurt dostępny w naszej ofercie stanowi wyważone połączenie najwyższej jakości ziaren rzepaku oraz odpowiedniej technologii produkcji. Dzięki temu będzie doskonałym uzupełnieniem codziennej diety. Jakie są zalety oleju rzepakowego tłoczonego na zimno?

  • wysokogatunkowe ziarna prosto od polskich rolników, które gwarantują złocisty kolor i wyjątkowy aromat,
  • olej rzepakowy zimnotłoczony pozyskiwany jest w specjalnych prasach w niskiej temperaturze, dzięki czemu zachowuje swoje cenne właściwości zdrowotne oraz smak,
  • świeżość – nasz olej dociera do domów bezpośrednio po procesie tłoczenia i może być przechowywany maksymalnie przez 6 miesięcy,
  • specjalne opakowanie na czas transportu – butelka z olejem wykonana jest z ciemnego szkła zapobiegającego utlenianiu tłuszczu, a podczas podróży do kupujących pakowana jest w specjalny termos chroniący przed światłem i wysoką temperaturą. 

Jak stosować olej rzepakowy?

Olej rzepakowy tłoczony na zimno ma złoty kolor oraz uniwersalny, łagodny smak, dzięki czemu będzie doskonałym dodatkiem do wielu potraw przygotowywanych na zimno, a także smażonych w temperaturze nieprzekraczającej 190°C. Stosowanie oleju rzepakowego każdego dnia jest doskonałą metodą uzupełniania diety w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i w nienasycone kwasy tłuszczowe, które oddziałują znacznie korzystniej na zdrowie niż tłuszcze nasycone. Olej rzepakowy stanowi rewelacyjny dodatek do:

  • sałatek i surówek – jako baza do dressingu,
  • do kanapek – zamiast masła, czy margaryny,
  • do past kanapkowych i twarogu,
  • do owsianki,
  • do jogurtów i kefirów,
  • do serwowania gotowych potraw, zwłaszcza tych bogatych w witaminy A, D, E i K, ponieważ zwiększa ich przyswajalność,
  • do zup,
  • do wykonania domowego majonezu.

Dietetycy apelują, że tłuszcz nie może być całkowicie eliminowany ze zdrowo zbilansowanej diety. W praktyce powinien więc stanowić 30% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Warto jednak wybierać zdrowe tłuszcze nienasycone, jak np. olej rzepakowy zimnotłoczony.

Olej rzepakowy tłoczony na zimno należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu o temperaturze nieprzekraczającej 20°C. Po otwarciu najlepiej zużyć go maksymalnie do 6 miesięcy od daty wytłoczenia ze świeżych nasion rzepaku.

86 Przedmioty