search
Oleje

Olej z Czarnuszki

Olej z czarnuszki siewnej nierafinowany to cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, którymi warto zastępować nasycone tłuszcze zwierzęce w swojej codziennej diecie. W połączeniu z witaminą E i A, biotyną oraz mikroelementami pozwala zachować zdrowie, a także łagodzić przykre skutki wielu chorób. Produkt pochodzi w 100% z polskich ziaren czarnuszki siewnej (Nigella Sativa).

  • Producent: Zielony Nurt
  • Kraj produkcji: Polska
  • Pochodzenie składników: Polska
  • Certyfikat ekologiczny: Nie
  • Data przydatności: Przynajmniej 6 miesięcy
  • Temp. przechowywania: 5 - 10 °C
Wybierz pojemność:
25,00 zł
w tym VAT

Wysyłka od: 14,00 zł

Wysyłamy w 24h

+ 2 pkt. za zakup

Świeżo tłoczony

Świeżo tłoczony

Oleje zawsze tłoczymy na bieżąco.

100% naturalny

100% naturalny

Czysty bez żadnych zbędnych dodatków

Zimnotłoczony

Zimnotłoczony

Tłoczenie nie przekracza 40°C

Nierafinowany

Nierafinowany

Niefiltrowany i nieoczyszczany.

Produkt polski

Produkt polski

Tworzony w rodzinnej manufakturze

Bezpieczny

Bezpieczny

Przechowywany w szklanej ciemnej butelce

Tłoczony na zimno

Olej z Czarnuszki

Olej z czarnuszki nierafinowany poddawany procesowi tłoczenia na zimno, zachowuje swój cenny skład oraz właściwości prozdrowotne. Produkt zawiera ok. 30% nasyconych kwasów tłuszczowych i aż 53% kwasu linolowego, 25% kwasu olejowego oraz 4% kwasu alfa-linolowego, dzięki czemu stanowi idealne uzupełnienie codziennej diety w NNKT. Olej z czarnuszki jest doskonałym źródłem witaminy E i A, biotyny oraz mikroelementów, które pozytywnie wpływają na włosy, skórę i paznokcie.

Tak szerokie spektrum właściwości leczniczych pozwala łagodzić dolegliwości ze strony układu pokarmowego, oddechowego, krążenia, odpornościowego, moczowego oraz nerwowego.

Oferowany w naszym sklepie olej z czarnuszki to gwarancja najwyższej jakości oraz świeżości. Ze swoimi Klientami chcemy dzielić się jedynie tym, co najlepsze.

Olej z Czarnuszki tłoczony na zimno
Olej z Czarnuszki Tłoczony na Zimno

Właściwości

Olej z Czarnuszki jakie ma właściwości?

Olej z czarnuszki posiada szereg właściwości prozdrowotnych, dzięki czemu może być wykorzystywany jako środek zapobiegawczy lub łagodzący wiele dolegliwości. Jego działanie wykorzystuje się w leczeniu alergii różnego pochodzenia, stanów zapalnych i chorób skóry. Dzięki wysokiej zawartości olejków eterycznych może być wykorzystywany do poprawy samopoczucia, łagodzenia negatywnych skutków długotrwałego stresu oraz jako środek wspierający zdrowy sen. Olej z Czarnuszki tłoczony na zimno wykazuje działanie:

  • Przeciwbólowe
  • Hipoglikemiczne (obniżające poziom glukozy we krwi)
  • Przeciwzapalne
  • Antybakteryjne
  • Antywirusowe
  • Przeciwgrzybicze
  • Żółciotwórcze
  • Rozkurczowe
  • Moczopędne
  • Detoksykacyjne

Zastosowanie

Olej z Czarnuszki jakie ma zastosowanie?

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno to doskonały sposób na uzupełnienie diety w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ma ciemnobrązowy lub miodowy kolor, a różnice te wynikają z rodzaju ziaren oraz osadu, który jest naturalnym zjawiskiem w tym produkcie. Ze względu na wyrazisty oraz mocno esencjonalny aromat stosowanie oleju z czarnuszki wymaga dodatku innych produktów spożywczych, które doskonale go równoważą

Olej z Czarnuszki tłoczony na zimno

W kuchni

Najlepiej stosować go na zimno z sokami owocowymi i warzywnymi, jogurtami, koktajlami oraz zupami, miodem, mieszaniną cytryny i soku malinowego, sałatkami i zimnymi przekąskami, którym nada wyjątkowego, korzennego aromatu.

W kosmetyce

Stosowany do pielęgnacji skóry oraz włosów. Łagodzi podrażnienia, nawilża, zmiękcza i odżywia skórę. Wspomaga leczenie tradziku oraz opóźnia procesy starzenia. Stosowany na włosy łagodzi objawy łupieżu i dostarcza im cennych składników.

Prozdrowotne

Stosowany w celu poprawy odporności dzieci oraz dorosłych. Wspomaga również układ oddechowy i pokarmowy. Działa przeciw zapalnie i antybakteryjnie. Wykorzystuje się w leczeniu alergii. Łagodzić dolegliwości układu krążenia, moczowego oraz nerwowego.

Skład

Co jest w środku naszego Oleju?

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g:

Wartość energetyczna
3429/819 kJ/kcal
Tłuszcze
100 g
W tym
Kwasy tłuszczowe nasycone
11,5
Węglowodany
0 g
Białko
0 g
Sól
0 g

Skład:

100% olej z nasion czarnuszki, tłoczony na zimno, nieoczyszczany

Barwa i smak:

Barwa od jasnej do ciemnobrązowej. Smak intensywny, korzenno - pieprzny.

Pochodzenie składnika:

Polska

Deklaracja GMO:

Nie zawiera

Termin przydatności do spożycia:

Minimum 6 miesięcy od daty wytłoczenia, niezależnie od daty otwarcia. Data znajduje się na tylnej etykiecie.

Przechowywanie:

Olej po otwarciu należy przechowywać w lodówce w temp. od 5°C do 10°C, chronić przed bezpośrednim działaniem słońca.

Informacje o alergenach:

Z uwagi na konfekcjonowanie w zakładzie produkcyjnym innych surowców, produkt może zawierać gluten, orzechy ziemnych, inne orzechy, gorczyce oraz sezam.

Przesyłka:

Ten produkt wysyłamy zawsze w pojemnikach termicznych w celu zachowania odpowiedniej temperatury.

image_about_company.png

Zielony Nurt

Oleje Tłoczymy Sami. Na Zimno! W naszej olejarni.

Jesteśmy producentem olejów tłoczonych na zimno i robimy to 15 lat. W naszej pracy przykładamy szczególną wagę przede wszystkim do charakterystycznego aromatu, a także zachowania prozdrowotnych substancji zawartych w wykorzystywanych surowcach. Dzięki temu oferowane w Zielony Nurt to wybór nie tylko korzystny dla zdrowia, ale też bardzo smaczny.

Stawiamy na połączenie tradycyjnych metod naszych przodków z nowoczesnymi maszynami takimi jak prasy ślimakowe. Wszystko to pozwoliło na stworzenie cenionej marki najwyższej jakości nierafinowanych tłuszczów roślinnych.

Chcemy spełniać oczekiwania najbardziej wymagających Klientów poszukujących olejów tłoczonych na zimno wysokiej jakości!

Dla Vegan

Dla Vegan

Odpowiedni dla Wegan, Wegetarian i Dzieci

Bezpieczny

Bezpieczny

Przechowywany w szklanej ciemnej butelce

Bez GMO

Bez GMO

Nie zawierają w swoim składzie GMO

Naturalny 100%

Naturalny 100%

Bez konserwantów, czysty olej. Nie rafinowany, nie filtrowanny

Zawsze Świeże

Zawsze Świeże

Ponieważ oleje są tłoczone na bieżąco

Najlepsze ziarna

Najlepsze ziarna

Produkowany ze specjalnie wyselekcjonowanych składników

FAQ?

Najczęściej zadawane pytania

Dzieci od 1 do 3 lat: ¼ do ½ łyżeczki raz dziennie / Dzieci od 3 lat: ½ do 1 łyżeczki raz dziennie / Dorośli: 1 do 2 łyżek raz dziennie

Olej po otwarciu należy przechowywać w lodówce w temp. od 5°C do 10°C, chronić przed bezpośrednim działaniem słońca.

Olej z czarnuszki wysyłamy zawsze w pojemnikach termicznych w celu zachowania odpowiedniej temperatury.

Olej z czarnuszki na intensywny korzenno - pieprzny smak.

Olej z Czarnuszki

Opinie naszych klientów

Stosuje olej z czarnuszki już dłuższy czas i przyznaję że jest świetny! Pije go również moja Babcia i również chwali. Warto go pić. Polecam

Dodaj swoją opinię

Co jeszcze znajdziesz u nas?

Proponujemy również

Dzielimy się wiedzą!

Blog Zielony Nurt

Bułki z czarnuszką

Bułki z czarnuszką