

Oliwa z Oliwek BIO Extra Virgin. Pochodzenie Francja.
Oliwa z Oliwek jest bogactwem kwasu oleinowego, który pomocny jest w zapobieganiu zachorowaniom na astmę i alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa. Zawiera szereg witamin, w tym A, E, D oraz K, a także związki mineralne - fosfor, potas i żelazo. Fosfor uczestniczy w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów. Potas odpowiedzialny jest za dotlenienie mózgu, poprawienie koncentracji oraz procesy myślowe. O poziom potasu powinny dbać osoby chorujące na nadciśnienie, niedoczynność nadnerczy oraz z chorobami jelit. Żelazo dostarcza naszemu organizmowi energii, poprzez regulowanie transportu tlenu do komórek i tkanek. Ponadto pierwiastek ten wspiera pracę naszego mózgu, usprawniając pamięć i koncentrację.
Zawarte w oliwie nienasycone kwasy tłuszczowe korzystnie wpływają na funkcjonowanie naczyń krwionośnych, co chroni przed chorobą nadciśnieniową. Natomiast witamina D przeciwdziała rozwojowi osteoporozy u dorosłych oraz krzywicy u dzieci.
Występujący w oliwkach skwalen jest związkiem występującym naturalnie w ludzkiej skórze. Ma on właściwości antybakteryjne, odżywcze i regenerujące. Skwalen jest silnym antyoksydantem, co oznacza, że spowalnia procesy starzenia się organizmu. Pomaga również organizmowi pozbyć się trujących substancji oraz pestycydów, które dostarczamy wraz z pożywieniem. Ma dobroczynny wpływ na skórę, ponieważ wzmacnia barierę lipidową oraz przyczynia się do wygładzenia naskórka, spłycenia zmarszczek. Wzmacnia paznokcie kruche i łamliwe, a także suche i zniszczone włosy.