Producent wysokiej jakości olejów tłoczonych na zimno – poznaj kryteria jakość

Naszym Klientom oferujemy tylko nieoczyszczone i niefiltrowane oleje, których temperatura wytwarzania w całym procesie produkcji nie przekracza 40 stopni Celsjusza. Dzięki temu zachowują one doskonały skład biochemiczny. Stąd też styropianowe termosy, w których są wysyłane do naszych odbiorców.

badanie_oleju_07.2012_do_wys__1_.png

Sprawdzone i przebadane oleje tłoczone na zimno

Dokładamy wszelkich starań, aby każdy z naszych produktów charakteryzował się najwyższą jakością. Dlatego też prowadzimy badania w Centrum Badań Ekspertyz Towaroznawczych z Poznania sprawdzających skład chemiczny tłuszczów – NNKT (Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych). Każda z nowo wyprodukowanych butelek oleju BIOsiemienia lnianego poddawana jest szczegółowej analizie. Wynik ostatniej z nich wskazuje na zawartość NNKT OMEGA-3 na poziomie 59,45%.

W jaki sposób klasyfikujemy produkowany przez nas tłoczony na zimno budwigowy BIO olej lniany

  • Wysokolinolenowy
    Ten rodzaj oleju tłoczonego na zimno produkowany jest z normalnego siemienia lnianego BIO i zawiera ponad 50% kwasu tłuszczowego typu OMEGA-3 (alfa-linolenowego). Ten właśnie kwas odgrywa kluczową rolę w diecie budwigowej. Charakteryzuje go wysoka reaktywność chemiczna pod wpływem temperatury pokojowej oraz światła. Niestety – to sprawia, że jest on nieodpowiedni do dystrybucji w normalnej sprzedaży – po 2 tygodniach 1 litr oleju jełczeje (utlenia się całkowicie) i jest trujący.
  • Zimnotłoczony olej lniany
    Ze względu na szybkie utlenianie się olejów tłoczonych w wysokiej temperaturze – olej lniany powinien być wytwarzany na zimno – w temperaturze nie wyższej niż 40 stopni Celsjusza. Kolejnym etapem, niezbędnym dla zachowania jego właściwości powinno być schłodzenie i przechowywanie w warunkach chłodniczych.
  • Niefiltrowany olej lniany
    Nierafinowany olej lniany, którego nie oczyszczono z wszelkich substancji takich jak śluzy – nie traci swoich właściwości. Do olejów nierafinowanych zaliczyć można olej wysokolinolenowy, który po poddaniu działaniu wysokich temperatur traci swoje cenne właściwości.
  • Olej bez dodatków
    Do produkowanego przez nas oleju lnianego nie dodajemy powstałej w procesie tłoczenia miazgi. Jeśli rozważasz stosowanie diety dr Budwig, powinieneś dostarczać swojemu organizmowi olej w najświeższej możliwej postaci. W tym przypadku nie sprawdzą się także dostępne rynku oleje z dodatkiem witaminy E pełniącej funkcję stabilizatora, ponieważ taki produkt nie wykazuje się właściwą aktywnością w organizmie.
  • Świeży produkt dla każdego
    Zimnotłoczony olej lniany zachowuje swoje właściwości jedynie przez 3 miesiące przechowywania w lodówce – stąd powinien być kupowany jako świeży. 2-4 tygodni to optymalny czas jego zużycia gwarantujący wykorzystanie zawartych w nim cennych substancji. Chociaż zamrożenie nieotwartej butelki przedłuża trwałość produktu do 6 miesięcy – dr Budwig nie poleca tego typu praktyk ze względu na obniżenie potencjału kwantowego. Warto więc stawiać na świeży olej, pozwalający zaspokoić bieżące potrzeby żywieniowe i zdrowotne.