07.03.2020 | Małgorzata
Zupa krem z dyni niskokaloryczna i zdrowa
Zupa na poprawę samopoczucia. Niskokaloryczna i zdrowa a także bardzo smaczna. Idealna na sezon jesień- zima, w okresie zachorowań.
Czas przygotowania: 40 min
Składniki:
- 3 kg dyni
- 2 ziemniaki
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- liść laurowy
- tymianek
- masło
- oliwa
- 200 g śmietany
- 200 g boczku
- pieprz
- sól
- olej z pestek dyni
- ciemny chleb
Przygotowanie:
Dynię obieramy, wycinamy pestki, kroimy w dużą kostkę. Ziemniaki i cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę.
Warzywa podsmażamy na odrobinie masła z oliwą. Całość zalewamy wodą aż przykryję zawartość, dodajemy tymianek, liść laurowy, sól i pieprz.
Gotujemy 25 – 30 min i miksujemy. Następnie dodajemy śmietanę i mieszamy aż do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji.
Z chleba robimy tosty w piekarniku lub tosterze i kroimy je w kostkę.
Na patelni, na złoto podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i odsączamy go na papierowym ręczniku.
Ciepłą zupę wlewamy do miseczek, posypujemy grzankami i polewamy olejem z pestek dyni.