Blog Zielony Nurt

Zupa krem z dyni niskokaloryczna i zdrowa

Zupa na poprawę samopoczucia. Niskokaloryczna i zdrowa a także bardzo smaczna. Idealna na sezon jesień- zima, w okresie zachorowań.

Czas przygotowania: 40 min

Składniki:

  • 3 kg dyni
  • 2 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • tymianek
  • masło
  • oliwa
  • 200 g śmietany
  • 200 g boczku
  • pieprz
  • sól
  • olej z pestek dyni
  • ciemny chleb

Zupa krem z dyni

Przygotowanie:

Dynię obieramy, wycinamy pestki, kroimy w dużą kostkę. Ziemniaki i cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę.

Warzywa podsmażamy na odrobinie masła z oliwą. Całość zalewamy wodą aż przykryję zawartość, dodajemy tymianek, liść laurowy, sól i pieprz.

Gotujemy 25 – 30 min i miksujemy. Następnie dodajemy śmietanę i mieszamy aż do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji.

Z chleba robimy tosty w piekarniku lub tosterze i kroimy je w kostkę.

Na patelni, na złoto podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i odsączamy go na papierowym ręczniku.

Ciepłą zupę wlewamy do miseczek, posypujemy grzankami i polewamy olejem z pestek dyni.