Blog Zielony Nurt

Twarożek z gotowaną marchewką i olejem lnianym

Doskonałe połączenie marchewki i oleju lnianego zadba o nasze zdrowie. Nowy pomysł na kolację- twarożek z gotowaną marchewką na chłodne zimowe wieczory.

Czas przygotowania: 20 min

Składniki:

  • 2 niewielkie ugotowane marchewki (mogą by z rosołu)
  • 3 czubate łyżki twarogu (ja dałam kozi, bo lubię)
  • 2 – 3 łyżeczki zimno tłoczonego oleju lnianego
  • 1 płaska łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • Sól i pieprz do smaku

Twarożek z marchewką i olejem lnianym

Przygotowanie:

Ugotowaną marchewkę rozgniatamy widelcem, dodajemy twaróg,  sól, pieprz i pozostałe przyprawy. Wlewamy olej.

Dokładnie mieszamy łyżką lub miksujemy w blenderze. Podajemy najlepiej z razowym pieczywem, lub podjadamy ot tak, łyżeczką. Smacznego!

Przepis dzięki współpracy z: http://www.ekoquchnia.pl