Blog Zielony Nurt

Soki z traw - nie tylko dla wegetarian, wegan i witarian

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Co to jest sproszkowany sok z trawy?
  • Czy sproszkowany sok z trawy jest zdrowy?
  • Jakie witaminy i minerały są w sproszkowanym soku z trawy?

“Sok z trawy” to określenie, które na pierwszy rzut oka może wydawać się ironicznym hasłem, stworzonym przez osoby sceptycznie nastawione do diety roślinnej. Ot, zabarwiona na zielono woda, która nie ma żadnych dobroczynnych właściwości. Nic jednak bardziej mylnego!

Zalety trawy pszenicznej cenili już starożytni, a współczesne badania naukowe potwierdziły, że soki z trawy zawierają w sobie wszystkie życiodajne składniki i mogą być uznawane za pokarm kompletny. 

Sproszkowane soki z trawy

Diety roślinne cieszą się coraz większą popularnością, a przyczyn takiego zjawiska jest przynajmniej kilka.

Po pierwsze, rezygnacja z mięsa i jego przetworów często wynika z przyczyn zdrowotnych i chęci poprawienia jakości swojego życia.

Z drugiej natomiast - bywa podyktowana względami etycznymi i ekologicznymi. Nic więc dziwnego, że z roku na rok przybywa wegetarian, wegan, a także witarian, czyli osób, spożywających jedynie produkty niepoddane obróbce termicznej (powyżej 42 st. C).

Jeśli jesteś na diecie roślinnej lub planujesz na taką przejść, to musisz jednak pamiętać, że pomimo wielu zalet ma ona również poważną wadę.

Bywa bardzo restrykcyjna i może prowadzić do niedoborów witamin oraz składników odżywczych. Musisz więc dbać o ich odpowiedni poziom, sięgając po naturalne “witaminowe bomby”. A do takich właśnie produktów należą soki z traw, a dokładniej - z pszenicy kamut i zielonego jęczmienia.

Soki z traw - jakie zawierają witaminy i minerały?

Soki z traw stanowią doskonały, naturalny suplement diety, ponieważ zawierają w sobie wszystkie składniki niezbędne do budowy komórek i ich regeneracji, a także do zachowania równowagi chemicznej organizmu.

Młody zielony jęczmień i pszenica kamut to prawdziwa skarbnica m.in.:

  • witamin z grupy B, a także A, E i C
  • minerałów - w tym fosforu, miedzi, potasu, magnezu, sodu
  • aminokwasów
  • karotenoidów
  • RNA komórkowych
  • DNA w skondensowanej postaci
  • aktywnych enzymów
  • hormonu wzrostu
  • antyoksydantów

Sproszkowane soki z trawy Jęczmień i Kamut

Chlorofil i jego wyjątkowe właściwości

Ważnym składnikiem soków z traw jest również chlorofil, który odgrywa ważną rolę w procesie wytwarzania związków organicznych, w tym krwi.

Badania naukowe udowodniły, że dzięki dużej zawartości chlorofilu, sok z młodego, zielonego jęczmienia:

  • oczyszcza organizm z toksyn
  • reguluje pracę układu trawiennego
  • działa przeciwzapalnie
  • regeneruje DNA
  • normalizuje poziom cukru we krwi
  • wzmacnia układ krwionośny i odpornościowy
  • leczy choroby skóry
  • opóźnia procesy starzenia
  • wspomaga odchudzanie
  • zwiększa siłę i wytrzymałość

Mówiąc krótko: sok z trawy jest źródłem zdrowia i witalności w każdym wieku. Nie bez przyczyny nazywany jest też “zieloną krwią”.

Soki z traw jako cenne źródło białka

Sproszkowane soki z trawy pszenicznej stanowią doskonałe uzupełnienie diety o jeszcze jeden cenny składnik - niezbędne do życia białko.

Sproszkowany sok z trawy zawiera w sobie aż 25g białka na 100g produktu, dzięki czemu jest lepszym źródłem tego składnika niż na przykład mięso kurczaka (17,5g/100g) czy jajko (12g/100g). 

Co więcej - białko w soku z trawy ma postać polipeptydów, czyli prostych, krótszych łańcuchów aminokwasów. Umożliwia to szybsze i łatwiejsze ich przyswajanie.

Jeśli więc wykluczasz ze swojej diety produkty odzwierzęce, a także produkty przetworzone i gotowane (w tym rośliny strączkowe, jak groch, fasola i soja) to sok z młodego jęczmienia czy pszenicy kamut będą dla Ciebie idealnym rozwiązaniem.

Soki z trawy w formie sproszkowanej to świetny suplement diety dla każdego, kto całkowicie zrezygnował z mięsa lub też chciałby mocno je ograniczyć, na przykład przechodząc na fleksitarianizm.

Po ten intrygujący produkt może jednak sięgnąć każdy, kto stawia na zdrowy styl życia, chce wzmocnić swój organizm i zadbać o swoją kondycję. 

Źródła:

  1. Steve Meyerowitz „Trawy zbóż, Najcenniejszy lek natury”
  2. Zielony jęczmień: właściwości i zastosowanie. Czy zielony jęczmień pomaga schudnąć? (poradnikzdrowie.pl)
  3. Sok z trawy pszenicznej: zalety, zastosowanie i właściwości - NaturalneMetody.pl

Wybrane dla Ciebie

Polecamy produkty