18.09.2020 | Małgorzata
Sałatka z Olejem Lnianym Budwigowym
Sałatka z sosem budwigowym to super sposób połączenie świeżych warzyw z olejem lnianym, który w postaci sosu jest doskonałym sposobem na dostarczenie do organizmu dużej dawki OMEGA 3 w jego najczystszej postaci.
Czas przygotowania: 10 min
Składniki na 2-3 porcje.
Warzywa:
- 1/2 sałaty lodowej (lub mieszkanki różnych sałat)fotolia_48246292_xs.jpg
- 1 duży pomidor
- 1/2 świeżego ogórka
Sos:
- 1 łyżeczka musztardy (sarepska lub chrzanowa)
- 4 łyzki oleju lnianego "Złoty Oliwin"
- sok z cytryny, sól, cukier, pieprz
- 1/2 ząbka czosnku
Przygotowanie:
Sałatę lodową, pomidor i ogórka umyć i pokroić na podobnej wielkości kawałki. Przygotowanie sosu rozpoczynamy przez dodanie do łyżeczki musztardy oleju lnianego, mieszamy aż musztarda połączy się z olejem, jeżeli musztarda ciężko łączy się z olejem nie przejmujemy się tym i dodajemy pół ząbka czosnku, trochę soku z cytryny, szczyptę pieprzu i soli oraz pół łyżeczki cukru.
Całość mieszamy, jeżeli nie uzyskaliśmy jednolitej masy wystarczy dolać kapkę gorącej wody, dzięki niej sos na pewno uzyska jednolitą aksamitną i gęstą konsystencję.
Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem.