15.08.2020 | Małgorzata
Ryż z omastą lnianą i sosem z oleju słonecznikowego
Składniki:
- sól
- łyżeczka Jarzynki bez soli
- zioła włoskie
- łyżeczka kurkumy
- 50g startego żółtego sera
- biała cebula pokrojona w plastry
- kilka brukselek
- kilka plastrów pora
- 2 ząbki czosnku
- jedna marchewka
- 100g groszku
- kilka pociętych liści sałaty rzymskiej
- olej lniany
- 250g ryżu pełnoziarnistego
Składniki sos:
- 20g zmielonych orzeszków pinii
- 0,5 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżeczka octu winnego
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
Sposób przygotowania:
Po przestudzeniu polewamy olejem lnianym, podajemy z sosem z oleju słonecznikowego oraz sałatą. Składniki na sos mieszamy w salaterce, dodajemy przyprawy włoskie.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut, następnie wkładamy na patelnię. Jarzynkę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, podlewamy nią ryż. Dodajemy przyprawy i pokrojone drobno warzywa. Przesmażamy ok. kwadrans, wyjmujemy, posypujemy serem.
Smacznego!
Przepis dzięki współpracy z: http://www.cudfood.pl