Blog Zielony Nurt

Ryż z omastą lnianą i sosem z oleju słonecznikowego

Składniki:

  • sól
  • łyżeczka Jarzynki bez soli
  • zioła włoskie
  • łyżeczka kurkumy
  • 50g startego żółtego sera
  • biała cebula pokrojona w plastry
  • kilka brukselek
  • kilka plastrów pora
  • 2 ząbki czosnku
  • jedna marchewka
  • 100g groszku
  • kilka pociętych liści sałaty rzymskiej
  • olej lniany
  • 250g ryżu pełnoziarnistego

Składniki sos:

  • 20g zmielonych orzeszków pinii
  • 0,5 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego

Ryż z omastą lnianą i sosem z oleju słonecznikowego

Sposób przygotowania:

Po przestudzeniu polewamy olejem lnianym, podajemy z sosem z oleju słonecznikowego oraz sałatą. Składniki na sos mieszamy w salaterce, dodajemy przyprawy włoskie.

Ryż gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut, następnie wkładamy na patelnię. Jarzynkę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, podlewamy nią ryż. Dodajemy przyprawy i pokrojone drobno warzywa. Przesmażamy ok. kwadrans, wyjmujemy, posypujemy serem.

Smacznego!

Przepis dzięki współpracy z: http://www.cudfood.pl