Blog Zielony Nurt

Oliwa z oliwek – jak wybrać najlepszą?

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jak wybrać najlepszą Oliwę z oliwek?
  • Jakich informacji szukać o najlepszej oliwie z oliwek?

Homer, poeta grecki, określił oliwę z oliwek mianem płynnego złota. Dziś, gdy wytwarza się ją na skalę masową i w wielu różnych odmianach, trudno przypisać taki tytuł zawartości każdej z butelek.

Po czym poznać produkt dobrej jakości? Jakich informacji szukać na etykiecie? 

Jak wybrać najlepszą Oliwę z oliwek?

Tłoczenie oliwy – moment, w którym rodzi się jakość

Zanim oliwa z oliwek trafi do Twojej kuchni, przechodzi przez proces tłoczenia.

Po zebraniu oliwek powinno się w jak najkrótszym czasie przewieźć je do tłoczni. Tam są one myte, a następnie miażdżone.

Powstała miazga umieszczana jest w wirówkach, gdzie pod wpływem dużej prędkości wirowania wydziela się oliwa.

Najlepiej, jeśli proces ten przeprowadza się na zimno, czyli w temperaturze około 40 stopni Celsjusza. Dzięki temu oliwa zachowuje pełne bogactwo dobroczynnych składników.

Dodatkowo, jeśli tłoczenie przebiegało bez użycia chemikaliów, jesteś na dobrej drodze, by stwierdzić, że rozważany przez Ciebie produkt jest dobrej jakości.

By móc stwierdzić to z całą pewnością, zwróć uwagę jeszcze na kilka aspektów.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie oliwy z oliwek?

  1. Wybierz oliwę extra virgin (lub extra virgin bio) – jest to oliwa spełniająca najwyższe standardy jakości. Wytwarza się ją bezpośrednio z oliwek, wyłącznie poprzez procesy mechaniczne.

    W porównaniu z oliwą virgin, oliwa extra virgin ma niższą kwasowość i nie posiada żadnych niepożądanych cech smakowych, wizualnych ani aromatycznych.
  2. Sprawdź na etykiecie, czy produkt został wytworzony i zabutelkowany w tym samym miejscu. Oliwki użyte do produkcji powinny pochodzić z jednego regionu.

    Tymczasem, dużo firm skupuje oliwę od różnych producentów i rozlewa ją samodzielnie do butelek, by następnie sprzedać wyrób pod własną marką. Te firmy mogą przed rozlaniem mieszać różne rodzaje oliwy, przez co nie masz pewności co do pochodzenia produktu, który kupujesz.
  3. Unikaj oliw z osadami w dużych butelkach. Te osady to cząstki owoców, które łatwo fermentują skracając okres przydatności do spożycia.
  4. Pamiętaj, że im "świeższa" data tłoczenia, tym oliwa jest zdrowsza. Najlepszą jakość  mają oliwy nie starsze niż 1,5-2 lata.
  5. Nie utożsamiaj wysokiej ceny z wysoką jakością. Wysoka cena wynika czasami jedynie z oryginalnego designu butelki lub marki popularnego (ale niekoniecznie dobrego!) producenta.

Dobra jakość to nie wszystko! Aby oliwa służyła jak najdłużej, przechowuj ją w chłodnym miejscu, w szczelnie zakręconej, ciemnej butelce.

Jak rozpoznać dobrą oliwę z oliwek bez czytania etykiety?

Do wstępnej oceny jakości oliwy z oliwek wcale nie jest Ci potrzebna etykieta!

Wystarczy, że masz możliwość degustacji danego produktu. Dobra oliwa ma delikatny aromat świeżo skoszonej trawy lub owoców.

Jeśli brak jej zapachu – z pewnością nie jest tym, czego szukasz.

W wyborze pomoże Ci również inny zmysł – smak. Oliwę kosztuj bez niczego, ewentualnie na neutralnej w smaku bagietce francuskiej. Poczułeś pikantno-gorzkie nuty? Świetnie!

Wbrew temu, co sądzą niektórzy, nie świadczą one o wysokiej kwasowości produktu, ale o jego najwyższej jakości.

Właściwie wybrana oliwa z oliwek to jeden z najzdrowszych tłuszczów roślinnych.

By móc w pełni cieszyć się jej śródziemnomorskim smakiem i aromatem, warto kupować ją tylko ze sprawdzonych źródeł.

Być może źródłem pewniejszym od pobliskiego dyskontu okaże się zaufany sklep internetowy?

Źródła:

  1. Ploch Z., Jak wybrać oliwę z oliwek w sklepie? Na co zwrócić uwagę czytając etykietę oliwy?
  2. Rokicka-Żuk A., Jak wybrać najlepszą oliwę z oliwek? Co znaczy oliwa extra virgin, a czym jest oliwa light? Sprawdź, które rodzaje oliwy są najzdrowsze
  3. https://www.youtube.com/ watch?v=PJon-6F1G0w
  4. https://www.youtube.com/ watch?v=C3fdD8QFxRo

Wybrane dla Ciebie

Polecamy produkty