Oleje roślinne a poziom cholesterolu – fakty i mity

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Czy olej roślinny podnosi cholesterol?
  • Czy tłuszcze roślinne zawierają cholesterol?
  • Jaki jest najlepszy olej na zbicie cholesterolu?

Hipercholesterolemia, czyli zwiększone stężenie cholesterolu we krwi, może towarzyszyć lub sprzyjać chorobom takim jak miażdżyca, zawał czy udary. Na szczęście stan taki da się zniwelować domowymi sposobami.

Czy w walce ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu warto sięgać po oleje roślinne? Którym teoriom związanym z wpływem spożycia tych produktów na hipercholesterolemię wierzyć, a którym nie?

Czy olej roślinny podnosi cholesterol?

Spożycie olejów roślinnych może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu - PRAWDA

Nienasycone kwasy tłuszczowe i fitosterole (związki chemiczne wytwarzane przez rośliny) zawarte w olejach roślinnych pomagają w regulacji poziomu cholesterolu, obniżając tym samym ryzyko chorób serca. Procesy regulacyjne wspomaga witamina E, również występująca w tych produktach.

Hamuje ona bowiem utlenianie wspomnianych kwasów przyczyniając się tym samym do obniżania poziomu frakcji LDL (złego cholesterolu) we krwi.

Aby osiągnąć jak najlepszy efekt warto wybierać oleje bogate w te składniki, czyli np. olej słonecznikowy czy olej z pestek dyni.

Już samo zwiększenie spożycia olejów roślinnych przyczyni się do obniżenia poziomu cholesterolu - MIT

Choć oleje roślinne mogą pomóc, to dieta ogólna i styl życia również mają duże znaczenie w kontroli poziomu cholesterolu. Nadmierne spożycie olejów roślinnych będzie prowadzić do nadwyżki kalorycznej, a w rezultacie do przyrostu masy ciała.

Wszystkie oleje roślinne obniżają cholesterol - MIT

Nie wszystkie oleje roślinne mają takie same właściwości. Warto wybierać te, które mają dużą zawartość jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, jak np. olej lniany.

Co ważne, ten olej jest też w stanie zwiększyć poziom ,,dobrego” cholesterolu HDL.

Cholesterol HDL obniża z kolei poziom cholesterolu LDL wychwytując jego cząstki z krwi i przenosząc je do wątroby, gdzie przetwarzane są one na kwasy żółciowe.

Oliwa z oliwek to tłuszcz roślinny najskuteczniejszy w walce ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu - MIT

Według badań przeprowadzonych przez naukowców z German Institute of Human Nutrition najlepszym wyborem dla osób mających zbyt wysoki poziom cholesterolu LDL są olej słonecznikowyolej rzepakowy i olej lniany.

Mimo że oliwa z oliwek znana jest z korzystnego działania w walce z hipercholesterolemią, to jednak nie jest ona najskuteczniejszym sprzymierzeńcem osób zmagających się z tą dolegliwością.

Osoby ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu powinny zastąpić tłuszcze zwierzęce tłuszczami roślinnymi - PRAWDA

Zamiana tłuszczów nasyconych, takich jak tłuszcze zwierzęce, na oleje roślinne w diecie może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu.

Tłuszcze roślinne mają bowiem pozytywny wpływ na profil lipidowy (proporcje różnych rodzajów lipidów we krwi). Przed wprowadzeniem znaczących zmian w diecie zaleca się jednak konsultację z lekarzem lub dietetykiem.

Oleje roślinne mogą być źródłem złego cholesterolu - MIT

Oleje roślinne spożywane z umiarem nie są źródłem cholesterolu w diecie, gdyż w roślinach występuje on w śladowych ilościach.

Cholesterol LDL jest produkowany natomiast w organizmach zwierząt i dlatego nadmierna konsumpcja tłuszczów zwierzęcych takich jak masło i smalec lub produktów, które je zawierają (np. wędliny, nabiał, tłuste mięso) może prowadzić do zwiększenia poziomu cholesterolu we krwi.

Regularne spożywanie olejów roślinnych niewątpliwie ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Warto wzbogacać swoją wiedzę na temat właściwości poszczególnych produktów, by w walce z dręczącymi nas dolegliwościami sięgać po te oleje, które będą naszymi najskuteczniejszymi sprzymierzeńcami.

Źródła:

  • Kopeć G., Jaką dietę należy stosować w przypadku zwiększonego stężenia cholesterolu oraz trójglicerydów?
  • dr hab. n. farm. Mojska H., Sterole roślinne dobre, ale nie dla wszystkich
  • Wilkowska M., Wpływ olejów roślinnych na poziom cholesterolu LDL – German Institute of Human Nutrition

Wypróbuj to, co sami tworzymy

Poznaj nasze produkty