06.09.2023 | Małgorzata
Olej z pestek dyni - właściwości i zastosowanie
Z tego artykułu dowiesz się:
- Jakie bogactwo kryje w sobie olej z pestek dyni?
- Jakie właściwości i zastosowanie ma Olej z Pestek Dyni Tłoczony na zimno
Spis treści:
Dynia to warzywo wyróżniające się nie tylko szeroką gamą odmian i sposobów wykorzystania, ale także mnogością właściwości zdrowotnych. Nie wszyscy wiedzą, że z jej ziaren tłoczy się olej, posiadający równie dużo zalet.
Jakie bogactwo kryje w sobie olej z pestek dyni i czy nazywanie go “zielonym złotem” jest uzasadnione?
Olej z pestek dyni i jego właściwości
Początki oleju z pestek dyni sięgają XVII-wiecznej Styrii, historycznej krainy leżącej na terenie dzisiejszej Austrii i Słowenii.
Tamtejsza ludność szybko odkryła prozdrowotne działanie tego wyrobu, który do dziś jest chętnie stosowany w medycynie naturalnej.
Jego kluczowe składniki to:
- nienasycone kwasy tłuszczowe, które zapobiegają chorobom układu sercowo‑naczyniowego,
- fitosterole, przeciwdziałające łysieniu i łagodzące ból towarzyszący chorobom reumatycznym,
- cynk wspomagający regenerację skóry,
- skwalen łagodzący objawy egzemy i łuszczycy,
- witaminy E, C, A, D i witaminy z grupy B.
Olej z pestek dyni w kuchni
Wzbogacanie smaku potraw charakterystyczną nutą oleju z pestek dyni popularne było już w Styrii i nic dziwnego!
Delikatnie orzechowy aromat tego oleju stanowi bowiem ciekawe urozmaicenie takich deserów jak lody, budyń czy sernik oraz doskonale komponuje się z niemal każdym sosem, marynatą do mięs, sałatką czy potrawą na ciepło.
Stosując olej z pestek dyni w swojej kuchni, warto pamiętać, że aby nie utracić jego cennych właściwości, nie powinno się go poddawać obróbce cieplnej.
Olej z pestek dyni - zastosowanie
Wielu osobom olej z pestek dyni kojarzy się przede wszystkim z działaniem przeciwpasożytniczym.
Znajdująca się w jego składzie kukurbitacyna, działa porażająco na układ nerwowy pasożytów, i przyspiesza proces usuwania ich z organizmu.
Ponadto regularne spożywanie 2-3 łyżeczek dziennie oleju z pestek dyni:
- polepsza funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego,
- obniża poziom hormonu, odpowiedzialnego za przerost prostaty,
- przyspiesza metabolizm i zapobiega zaparciom, ułatwiając redukcję masy ciała,
- pomaga w leczeniu trudności z oddawaniem moczu,
- wzmacnia odporność.
Olej z pestek dyni można też wykorzystać do przygotowania domowymi sposobami rozmaitych kosmetyków, takich jak peelingi, kremy do rąk lub twarzy czy balsamy do ust.
Jaki olej z pestek dyni wybrać?
Ogromna różnorodność produktów dostępnych na rynku może czasami przytłaczać konsumenta stającego przed koniecznością wyboru.
Dlatego też szukając idealnego oleju z pestek dyni warto wziąć pod uwagę poniższe kryteria, i wybrać olej:
- w 100% naturalny: najlepszy wybór stanowi olej z pestek dyni bez dodatków chemicznych i sztucznych konserwantów,
- tłoczony na zimno: tłoczenie oleju na zimno nie powoduje utraty cennych właściwości i daje gwarancję nie tylko głębokiego smaku, ale też prawdziwej mocy witamin i minerałów,
- w ciemnej butelce: ciemne opakowanie chroni olej z pestek dyni przed szkodliwym wpływem światła, które przyspiesza proces utleniania tego produktu,
- w butelce o niewielkiej pojemności: po otwarciu najlepiej zużyć olej w czasie nie dłuższym niż trzy miesiące.
W świecie kulinarnych odkryć i zdrowego stylu życia, olej z pestek dyni jawi się jako niezwykły skarb, który wzbogaci nasze dania w cenne składniki i doda im znakomitego aromatu.
Każda kropla tego eliksiru jest niczym mała kapsułka natury, która nie tylko pobudza zmysły, ale także pielęgnuje nasze ciało od wewnątrz.
Nie bójmy się zatem sięgać po olej z pestek dyni na co dzień, podczas przygotowywania nawet najprostszych posiłków.
Źródła:
- Bławat A., Olej z pestek dyni – właściwości, zastosowanie, dawkowanie. Olej z pestek dyni na pasożyty
- Brzózka P., Olej z pestek dyni - właściwości i przeciwwskazania. Na co pomaga?
- Skoczeń M., Olej z pestek dyni- właściwości i zastosowanie