14.12.2022 | Małgorzata
Olej z czarnuszki właściwości i zastosowanie
Z tego artykułu dowiesz się:
- Dlaczego warto pić olej z czarnuszki?
- Na co pomaga olej z czarnuszki?
- Czy olej z czarnuszki można pić codziennie?
Spis treści:
Niepozorna, drobna czarnuszka to roślina, która w ostatnich latach zyskała niezwykłą popularność. Wszystko za sprawą jej wyjątkowych właściwości prozdrowotnych, w tym działania przeciwwirusowego, antybakteryjnego i przeciwzapalnego.
Po olej z czarnuszki sięgają więc osoby, które nie tylko chcą włączyć do diety wartościowe kwasy tłuszczowe, ale także chcą wzmocnić odporność swojego organizmu.
Olej z czarnuszki i jego właściwości
W dzisiejszych czasach nikogo nie trzeba przekonywać, że jedną z podstaw zdrowego trybu życia jest odpowiednio skomponowana dieta. W niej natomiast dużą rolę odgrywają oleje roślinne, które dostarczają organizmowi bardzo cennych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, a tym samym wspomagają nasz układ nerwowy, pokarmowy i odpornościowy.
Przykładem produktu, który zawiera w sobie olbrzymią dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych, jest olej z czarnuszki. Wyjątkowe właściwości tej jednorocznej rośliny z rodziny jaskrowatych znane były już w starożytności, a tłoczony z jej ziaren olej w celach medycznych spożywali nawet faraonowie.
Dlaczego więc warto pić olej z czarnuszki?
Ponieważ w połączeniu z witaminą E i A, biotyną oraz mikroelementami pozwala zachować zdrowie, a także łagodzić przykre skutki wielu chorób. Olej z czarnuszki przede wszystkim posiada właściwości:
- przeciwzapalne,
- przeciwwirusowe,
- antybakteryjne,
- przeciwbólowe,
- rozkurczowe,
- przeciwgrzybiczne.
Dodatkowo pomaga obniżyć ciśnienie krwi, działa detoksykacyjnie i moczopędnie, przypisuje mu się też właściwości antynowotworowe.
Na co jeszcze pomaga olej z czarnuszki?
Ma on doskonały wpływ na ogólną kondycję i odporność organizmu, dlatego pomaga walczyć z chorobami i jest nieocenionym wsparciem w tzw. sezonie infekcyjnym.
Olej z czarnuszki - zastosowanie
Czarnuszka przez lata dostępna była w Polsce głównie w postaci ziaren i pełniła funkcję przyprawy, dodawanej do mięs i warzyw. Olej z czarnuszki również świetnie sprawdza się w kuchni i może być wykorzystywany na wiele różnych sposobów - jako dodatek do potraw, nadający im korzennego aromatu lub samodzielnie.
Co jednak ciekawe, kuchnia nie jest jedynym miejscem, w którym zastosowanie ma olej z czarnuszki. Z powodzeniem wykorzystywany jest on również w kosmetykach, ponieważ świetnie łagodzi podrażnienia, nawilża i zmiękcza skórę, opóźnia procesy starzenia, a także pomaga zwalczyć trądzik i łupież.
Śmiało można więc olejować nim włosy albo nakładać na dobrze oczyszczoną twarz i traktować jak silnie skoncentrowane serum.
Ostatnim, ale nie najmniej ważnym zastosowaniem oleju z czarnuszki są cele prozdrowotne. Może być on traktowany jako suplement w przypadku problemów z alergią, układem krążeniowym, oddechowym i nerwowym, a także nawracającymi infekcjami czy podwyższonym cholesterolem.
Jak najlepiej stosować olej z czarnuszki?
Olej z czarnuszki stosować można samodzielnie lub w połączeniu z innymi składnikami, które zrównoważą jego bardzo wyrazisty i esencjonalny aromat.
Druga opcja szczególnie dobrze sprawdzi się w sytuacji, gdy ten cenny olej ma być podawany dzieciom, które są mocno wyczulone na intensywne, nieco gorzkawe smaki.
Z czym więc łączyć w kuchni olej z czarnuszki?
Najlepiej stosować go na zimno z sokami owocowymi i warzywnymi, dodawać do zup, sałatek czy duszonych mięs, którym nada wyjątkowego aromatu. Jeśli jednak nie przeszkadza nam zapach i smak oleju, to śmiało można go pić samodzielnie, bez jakichkolwiek dodatków.
A co z częstotliwością spożycia? Czy olej z czarnuszki można pić codziennie?
Jak najbardziej, bo zalecana porcja dla osoby dorosłej to 1-2 łyżeczki na dobę. U dzieci dawka ta powinna być mniejsza i oscylować w przedziale od 1 do 5 ml dziennie.
Olej z czarnuszki najlepiej przyjmować w trakcie lub zaraz po posiłku, można też popić go wodą, by pozbyć się z ust oleistego posmaku. Najmłodszym można wymieszać go z czymś słodkim, na przykład z sokiem malinowym, albo tuż po podaniu dać im do przegryzienia kawałek owocu, chleb lub bakalie.
Warto tutaj dodać, że pierwsze oznaki działania oleju z czarnuszki zauważyć można już po miesiącu stosowania, a najlepsze efekty osiąga się po około 3 miesiącach. Istotna jest więc regularność i konsekwencja w przyjmowaniu produktu.
Gdzie najlepiej kupić olej z czarnuszki?
Olej z czarnuszki, podobnie jak większość olejów roślinnych, jest dość delikatny i wrażliwy na działanie czynników zewnętrznych, więc musi pochodzić ze sprawdzonego źródła. Przede wszystkim najlepszą opcją jest olej z czarnuszki tłoczony na zimno, nierafinowany i niefiltrowany, bo w takiej formie zachowuje on najwięcej cennych składników odżywczych.
Równie ważnym aspektem jest sposób i czas jego przechowywania. Warto wybierać olej w szklanej butelce w ciemnym kolorze, która chroni zawartość między innymi przed działaniem promieni słonecznych.
Gdzie więc najlepiej kupić olej?
W niewielkiej, ale sprawdzonej manufakturze, która tłoczy go na bieżąco i w krótkim czasie od wyprodukowania wysyła do klientów. Długie przechowywanie oleju na sklepowych półkach czy w magazynach może niekorzystnie odbić się na jego jakości, a to przełoży się także na gorsze właściwości produktu.