Blog Zielony Nurt

Olej rzepakowy - nie taki straszny, jak go malują

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Czy olej rzepakowy tłoczony na zimno jest zdrowy?
  • Czy w oleju rzepakowym jest glifosat?
  • Czy olej rzepakowy jest najzdrowszy ze wszystkich dostępnych olejów roślinnych?

"Cudze chwalicie, swego nie znacie" to przysłowie, które z pewnością słyszał każdy mieszkaniec naszego kraju. Nie wszyscy jednak wiedzą, że idealnie odnosi się ono do oleju rzepakowego, który powinien królować na naszych stołach, a tymczasem został zdetronizowany przez oliwę z oliwek.

Czy ta rewolta była konieczna? Zdecydowanie nie, bo rodzimy olej rzepakowy w wielu aspektach przewyższa swoją śródziemnomorską odpowiedniczkę!

Olej rzepakowy tłoczony na zimno Zielony Nurt

Kolorowa, zbilansowana dieta to jedna z najważniejszych podstaw zdrowia i dobrego samopoczucia każdego człowieka.

Jednym ze składników, których nie może zabraknąć w naszym jadłospisie, są kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6.

Stanowią one doskonałe wsparcie dla układu odpornościowego i nerwowego, wspomagają metabolizm i pracę serca, a do tego korzystnie wpływają na pamięć, mają działanie antynowotworowe i przeciwdepresyjne.

Jest tylko jeden haczyk - nasz organizm nie jest w stanie sam ich wytwarzać, więc musimy dostarczać je z zewnątrz.

Najlepiej w formie olejów roślinnych, które są łatwo przyswajalne i mają szerokie zastosowanie w kuchni.

Na który jednak postawić? Idealnym wyborem będzie olej rzepakowy.

Olej rzepakowy - płynne złoto i skarbnica witamin

Olej rzepakowy, choć jest produkowany w naszym kraju i dostępny praktycznie w każdym sklepie, cieszy się nie do końca dobrą opinią.

Całkiem niesłusznie, bo badania naukowe pokazują, że jest to najzdrowszy olej spośród wszystkich dostępnych olejów roślinnych!

Nie tylko zawiera w sobie olbrzymie pokłady kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6, ale ich proporcje są w tym produkcie niemal idealne (10%:20%).

Co więcej, w oleju rzepakowym kryją się także duże ilości witamin A, E, D i K oraz fitosteroli, które obniżają poziom cholesterolu.

Nic więc dziwnego, że produkt ten bywa nazywany płynnym złotem lub oliwą z oliwek północy.

Więcej o naszym oleju z rzepaku tłoczonym na zimno przeczytasz tutaj >>

Jeśli chodzi o tę ostatnią, to olej rzepakowy ma od niej aż 10-krotnie więcej kwasu tłuszczowego omega 3, wyższą zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNNKT), a niższą - nasyconych kwasów tłuszczowych. 

Ekologiczny Olej rzepakowy Bio tłoczony na zimno Zielony Nurt

Co z tym glifosatem? Fakty i mity

Jak wyraźnie wynika z badań naukowych, olej rzepakowy to prawdziwa skarbnica cennych dla zdrowia składników.

Z czego wynika zatem jego niezbyt korzystna opinia?

W dużej mierze odpowiedzialna jest rozpowszechniona kilka lat temu informacja, że w rzepaku znajdować się może rakotwórczy glifosat.

Rolnicy używają tej substancji do zwalczania chwastów i rzekomo miała ona przenikać do roślin, a następnie tłoczonego z niej oleju.

Ile w tym prawdy?

Niewiele, o czym informują m.in. europejskie i amerykańskie organizacje, zajmujące się badaniem żywności.

Wedle ich opinii i niezliczonej ilości badań, glifosat w śladowych ilościach (a takie znaleźć można w rzepaku) nie zwiększa ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe ani nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie.

Jeśli jednak to nie przekonuje sceptyków, to i tak nie muszą oni rezygnować z oleju rzepakowego.

Powinni raczej wybierać olej bio, pochodzący z upraw ekologicznych, w których nie wykorzystuje się środków chemicznych i sztucznych nawozów. Do tego jak najmniej przetworzony, niefiltrowany i tłoczony na zimno, bo taki posiada najlepsze właściwości prozdrowotne.

Stosowanie oleju rzepakowego jest doskonałą metodą uzupełniania diety w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i w nienasycone kwasy tłuszczowe. Warto więc na stałe włączyć go do swojego jadłospisu, dodając go do sałatek, sosów, zup czy kanapek, a także smażąc na nim ulubione potrawy. Olej ten jest bowiem bardzo stabilny i posiada wysoką temperaturę dymienia, więc śmiało można używać go na patelni. 

Więcej o naszym oleju rzepakowym ekologicznym tłoczonym na zimno przeczytasz tutaj >>

Źródła:

  1. M. Gugała, K. Zarzecka, A. Sikorska. „Prozdrowotne właściwości oleju rzepakowego.” Postępy Fitoterapii 2/2014
  2. J. Krzymański, “Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda”, Warszawa 2009
  3. Olej rzepakowy – oliwa krajów północy – Dobre Tłuszcze (dobretluszcze.pl)
  4. Czy olej rzepakowy jest zdrowy? Właściwości i stosowanie -Primabiotic – Naturalne suplementy
  5. Glifosat - czym jest i jak wpływa na zdrowie? Czy glifosat powoduje raka? (medonet.pl)