19.06.2023 | Małgorzata
Olej rzepakowy - nie taki straszny, jak go malują
Z tego artykułu dowiesz się:
- Czy olej rzepakowy tłoczony na zimno jest zdrowy?
- Czy w oleju rzepakowym jest glifosat?
- Czy olej rzepakowy jest najzdrowszy ze wszystkich dostępnych olejów roślinnych?
Spis treści:
"Cudze chwalicie, swego nie znacie" to przysłowie, które z pewnością słyszał każdy mieszkaniec naszego kraju. Nie wszyscy jednak wiedzą, że idealnie odnosi się ono do oleju rzepakowego, który powinien królować na naszych stołach, a tymczasem został zdetronizowany przez oliwę z oliwek.
Czy ta rewolta była konieczna? Zdecydowanie nie, bo rodzimy olej rzepakowy w wielu aspektach przewyższa swoją śródziemnomorską odpowiedniczkę!
Kolorowa, zbilansowana dieta to jedna z najważniejszych podstaw zdrowia i dobrego samopoczucia każdego człowieka.
Jednym ze składników, których nie może zabraknąć w naszym jadłospisie, są kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6.
Stanowią one doskonałe wsparcie dla układu odpornościowego i nerwowego, wspomagają metabolizm i pracę serca, a do tego korzystnie wpływają na pamięć, mają działanie antynowotworowe i przeciwdepresyjne.
Jest tylko jeden haczyk - nasz organizm nie jest w stanie sam ich wytwarzać, więc musimy dostarczać je z zewnątrz.
Najlepiej w formie olejów roślinnych, które są łatwo przyswajalne i mają szerokie zastosowanie w kuchni.
Na który jednak postawić? Idealnym wyborem będzie olej rzepakowy.
Olej rzepakowy - płynne złoto i skarbnica witamin
Olej rzepakowy, choć jest produkowany w naszym kraju i dostępny praktycznie w każdym sklepie, cieszy się nie do końca dobrą opinią.
Całkiem niesłusznie, bo badania naukowe pokazują, że jest to najzdrowszy olej spośród wszystkich dostępnych olejów roślinnych!
Nie tylko zawiera w sobie olbrzymie pokłady kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6, ale ich proporcje są w tym produkcie niemal idealne (10%:20%).
Co więcej, w oleju rzepakowym kryją się także duże ilości witamin A, E, D i K oraz fitosteroli, które obniżają poziom cholesterolu.
Nic więc dziwnego, że produkt ten bywa nazywany płynnym złotem lub oliwą z oliwek północy.
Więcej o naszym oleju z rzepaku tłoczonym na zimno przeczytasz tutaj >>
Jeśli chodzi o tę ostatnią, to olej rzepakowy ma od niej aż 10-krotnie więcej kwasu tłuszczowego omega 3, wyższą zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNNKT), a niższą - nasyconych kwasów tłuszczowych.
Co z tym glifosatem? Fakty i mity
Jak wyraźnie wynika z badań naukowych, olej rzepakowy to prawdziwa skarbnica cennych dla zdrowia składników.
Z czego wynika zatem jego niezbyt korzystna opinia?
W dużej mierze odpowiedzialna jest rozpowszechniona kilka lat temu informacja, że w rzepaku znajdować się może rakotwórczy glifosat.
Rolnicy używają tej substancji do zwalczania chwastów i rzekomo miała ona przenikać do roślin, a następnie tłoczonego z niej oleju.
Ile w tym prawdy?
Niewiele, o czym informują m.in. europejskie i amerykańskie organizacje, zajmujące się badaniem żywności.
Wedle ich opinii i niezliczonej ilości badań, glifosat w śladowych ilościach (a takie znaleźć można w rzepaku) nie zwiększa ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe ani nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie.
Jeśli jednak to nie przekonuje sceptyków, to i tak nie muszą oni rezygnować z oleju rzepakowego.
Powinni raczej wybierać olej bio, pochodzący z upraw ekologicznych, w których nie wykorzystuje się środków chemicznych i sztucznych nawozów. Do tego jak najmniej przetworzony, niefiltrowany i tłoczony na zimno, bo taki posiada najlepsze właściwości prozdrowotne.
Stosowanie oleju rzepakowego jest doskonałą metodą uzupełniania diety w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i w nienasycone kwasy tłuszczowe. Warto więc na stałe włączyć go do swojego jadłospisu, dodając go do sałatek, sosów, zup czy kanapek, a także smażąc na nim ulubione potrawy. Olej ten jest bowiem bardzo stabilny i posiada wysoką temperaturę dymienia, więc śmiało można używać go na patelni.
Więcej o naszym oleju rzepakowym ekologicznym tłoczonym na zimno przeczytasz tutaj >>
Źródła:
- M. Gugała, K. Zarzecka, A. Sikorska. „Prozdrowotne właściwości oleju rzepakowego.” Postępy Fitoterapii 2/2014
- J. Krzymański, “Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda”, Warszawa 2009
- Olej rzepakowy – oliwa krajów północy – Dobre Tłuszcze (dobretluszcze.pl)
- Czy olej rzepakowy jest zdrowy? Właściwości i stosowanie -Primabiotic – Naturalne suplementy
- Glifosat - czym jest i jak wpływa na zdrowie? Czy glifosat powoduje raka? (medonet.pl)