16.07.2023 | Małgorzata
Olej rydzowy – Eliksir zdrowia z lnianki siewnej
Z tego artykułu dowiesz się:
- Jak wykorzystać Olej Rydzowy w kuchni?
- Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje olej rydzowy?
- Co daje regularne spożywanie oleju rydzowego?
- Jak stosować olej rydzowy z lnianki w kosmetyce?
Spis treści:
Olej rydzowy, wytwarzany z jednej z najstarszych uprawnych roślin oleistych w Europie, jeszcze kilkanaście lat temu królował na polskich stołach, szczególnie na terenie Wielkopolski.
Często dodawany był do regionalnych potraw i ceniony za swoje prozdrowotne właściwości.
Trochę zapomniany i zastąpiony przez bardziej popularny olej rzepakowy, olej z lnianki dziś znów coraz częściej pojawia się w naszych kuchniach.
Choć nazwa oleju rydzowego jednoznacznie przywodzi na myśl popularny gatunek grzybów leśnych, to jednak nie on stanowi źródło złocistego płynu.
Olej tłoczony jest z nasion lnianki siewnej, które charakteryzują się rdzawym kolorem – stąd skojarzenie z rydzami.
Sam olej ma czerwonobrunatną, złocistą lub złocistozieloną barwę, w zależności od wykorzystanej odmiany lnianki.
Tym, co zdecydowanie wyróżnia olej rydzowy spośród innych, jest jego lekko korzenny, orzechowy smak i aromat, w którym można wyczuć gorczycę i cebulę, dzięki czemu nadaje potrawom wyrazisty charakter.
Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kasz, makaronów, ziemniaków, sałatek, surówek, sosów, a także do ryb (w szczególności śledzi), mięs czy pieczywa.
Zdrowotne właściwości oleju z lnianki
Olej rydzowy, chociaż nie należy do najpopularniejszych, zdecydowanie zasługuje na uwagę ze względu na bogactwo witamin oraz zawartość aż 90% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT.
Ponad połowa z nich to kwasy omega-3 i omega-6, które są konieczne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Regularne spożywanie oleju z lnianki:
- wspiera układ krążenia,
- obniża ciśnienie tętnicze,
- zapobiega miażdżycy, udarom mózgu i zawałom serca,
- wzmacnia odporność,
- wspomaga pracę wątroby,
- wspiera redukcję złego cholesterolu, obniża ciśnienie krwi,
- poprawia samopoczucie, pamięć i koncentrację,
- wpływa pozytywnie na jakość widzenia.
Co więcej, olej z lnianki zawiera duże ilości witaminy E, A oraz witamin z grupy B i lecytyny, dzięki czemu chroni przed działaniem wolnych rodników, hamując procesy starzenia oraz zmniejszając ryzyko powstawania chorób nowotworowych.
Włączenie oleju rydzowego do swojej diety może stanowić nieodzowne wsparcie w walce z otyłością, cukrzycą, chorobami wzroku, a nawet artretyzmem czy alergią.
Olej rydzowy – zdrowie wsparcie na zewnątrz
Olej z lnianki wpływa pozytywnie nie tylko na nasze zdrowie, ale również wygląd.
Ze względu na wysoką zawartość witaminy E, zwaną witaminą młodości, olej stanowi świetnie wsparcie w codziennej pielęgnacji włosów, skóry i paznokci. Stosowany zewnętrznie może opóźniać procesy starzenia, odżywiać, ujędrniać i regenerować skórę.
Olej rydzowy można nakładać bezpośrednio na skaleczenia, oparzenia, podrażnienia czy drobne zmiany skórne, ponieważ łagodzi stany zapalne i przyspiesza gojenie ran.
Podczas codziennych zabiegów kosmetycznych warto dodać kilka kropel oleju rydzowego do kremu, maseczek lub nałożyć bezpośrednio na skórę.
Pomoże on odbudować uszkodzoną barierę hydrolipidową, a także odżywić, wygładzić i uelastycznić skórę.
Olej z lnianki zapobiega utracie wody oraz świetnie nawilża, dlatego najlepiej sprawdzi się przy suchej skórze. Z powodzeniem możemy go również wykorzystać do olejowania włosów, nakładając go na całą długość lub zniszczone końcówki.
Olej rydzowy to prawdziwy eliksir, który dba o nasze zdrowie zarówno od wewnątrz, jak i na zewnątrz.
Aby móc w pełni cieszyć się jego właściwościami, oleju z lnianki nie należy podgrzewać, a po otwarciu koniecznie powinno przechowywać się go w lodówce.
Podczas zakupu warto zwrócić uwagę, czy olej jest tłoczony na zimno i nierafinowany, ponieważ taki właśnie zachowuje najwyższą jakość oraz niezwykły smak.
Źródła:
- Walczak Z., Starzycki M., Ocena profilu kwasów tłuszczowych w olejach tłoczonych na zimno w kontekście rekomendacji ich w żywieniu osób aktywnych fizycznie, "Bromatologia i Chemia Toksykologiczna" 2013, nr 3
- Kurasiak-Popowska D., Lnianka siewna – roślina historyczna czy perspektywiczna? Fragm. Agron. 36(2) 2019, 42-54
- Kijak, E.: „Olej rydzowy.”, Rada: Rolnictwo, Aktualności, Doradztwo, Analizy. Miesięcznik Wojewódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach, 2012, 2
- Kurasiak-Popowska D., Stuper-Szablewska K., Nawracała J.: „Olej rydzowy jako naturalne źródło karotenoidów dla przemysłu kosmetycznego.”, Przemysł Chemiczny, 2017, 96(10)/2077-2080