28.09.2023 | Małgorzata
Kwasy omega 3-6-9 – czym są i jaką rolę odgrywają w organizmie?
Z tego artykułu dowiesz się:
- Czym są kwasy omega?
- Czy warto brać kwasy omega 3-6-9?
- Na co pomagają kwasy omega 3 6 9?
- W czym występują kwasy omega 3 6 9?
Spis treści:
Dietetycy i lekarze podkreślają, jak ważne dla zachowania zdrowia jest regularne dostarczanie organizmowi kwasów omega 3-6-9. Informacje o ich zawartości znajdujemy na etykietach różnych produktów, a apteczne półki uginają się od suplementów.
Czym właściwie są kwasy omega 3-6-9? Dlaczego tak istotne jest ich spożywanie? I w końcu - gdzie można je znaleźć?
Kwasy omega 3-6-9 należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które – w zależności od ilości podwójnych wiązań w cząsteczce kwasu – dzielą się na jednonienasycone i wielonienasycone. Kwasy tłuszczowe pełnią kluczową funkcję w procesach budulcowych komórek oraz w profilaktyce chorób serca i układu krążenia.
Co jednak istotne: nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie ich wytworzyć, dlatego konieczne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.
Kwasy omega-3
Są to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które odgrywają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu.
Główne rodzaje kwasów omega-3 to:
- kwas eikozapentaenowy (EPA),
- kwas dokozaheksaenowy (DHA),
- kwas alfa-linolenowy (ALA).
Regularne spożywanie kwasów omega-3:
- poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego,
- przeciwdziała procesom zapalnym,
- zmniejsza tempo rozwoju miażdżycy,
- wzmacnia odporność organizmu,
- wpływa korzystnie na funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego,
- poprawia pracę narządu wzroku,
- łagodzi choroby zwyrodnieniowe stawów i zaostrzenia astmy.
Gdzie możemy je znaleźć?
Przede wszystkim w tłustych rybach morskich jak łosoś, makrela, sardynki, śledź czy tuńczyk. Z tego względu Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie co najmniej dwóch porcji tłustych ryb w tygodniu.
Do roślinnych źródeł kwasów omega-3 należy głównie siemię lniane, orzechy włoskie, nasiona chia oraz oleje roślinne, takie jak olej lniany, sojowy, olej rzepakowy i olej rydzowy.
Kwasy omega-6
Podobnie jak omega-3, kwasy omega-6 również należą do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Ich główne rodzaje to:
- kwas gamma-linolenowy (GLA),
- kwas linolowy (CLA).
Kwasy omega-6 są budulcem komórek oraz ważnym źródłem energii.
Oprócz tego kwasy te:
- mają właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe,
- łagodzą objawy chorób autoimmunologicznych,
- usprawniają pracę serca i nerek,
- redukują nadciśnienie,
- wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
- poprawiają stan i wygląd skóry, włosów i paznokci.
Cennym źródłem kwasów omega-6 są przede wszystkim oleje roślinne – olej słonecznikowy, z pestek winogron, krokoszowy, a także pestki słonecznika, olej z pestek dyni i sezamu oraz nabiał.
Równowaga między kwasami omega-3 i omega-6
Bardzo istotną kwestią jest zachowanie odpowiedniej równowagi między ilością spożywanych kwasów omega-3 a omega-6.
Współczesna dieta często dostarcza więcej kwasów omega-6, w porównaniu z omega-3, co może wpłynąć negatywnie na pracę serca i układu krążenia, powodować stany zapalne oraz zaostrzać alergie.
Innymi słowy – nadmiar spożycia omega-6 może osłabiać, a nawet niwelować działanie omega-3.
Korzystna proporcja między kwasami omega-6 a omega-3 wynosi od 1:1 do 5-6:1. Oznacza to, że dla zrównoważenia 5-6 łyżek kwasów omega-6 potrzebna jest 1 łyżka kwasów omega-3.
Dobrą proporcję (2:1) znajdziemy w oleju rzepakowym, który z tego względu stanowi cenny składnik codziennej diety.
Kwasy omega-9
Choć kwasy omega-9 należą do grona "niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych" NNKT, organizm jest w stanie wytwarzać je samodzielnie, dlatego zapotrzebowanie na ich spożycie jest mniejsze.
Kwasy omega-9:
- obniżają poziom złego cholesterolu,
- wspierają regulację poziomu cukru we krwi,
- wzmacniają odporność,
- wspierają pracę serca i prawidłowe ciśnienie krwi,
- wpływają na stan skóry, włosów i paznokci.
Do źródeł kwasów omega-9 należy oliwa z oliwek, migdały, awokado, a także olej słonecznikowy, sojowy, olej rzepakowy i olej arachidowy.
Znaczenie kwasów tłuszczowych dla organizmu
Kwasy tłuszczowe omega 3-6-9 są kluczowymi składnikami zdrowej diety. Ich niedobór może powodować częste infekcje, zmęczenie, zaburzenia koncentracji, osłabioną odporność, nadciśnienie, a także problemy ze skórą i włosami.
Odpowiednio zbilansowany jadłospis, uwzględniający prawidłową proporcję, w pełni zaspokaja zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe, dzięki czemu nie jest konieczna ich suplementacja.
Źródła:
- E. Materac, Z. Marczyński, K. H. Bodek, Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka, w: Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLVI, 2013, 2, str. 225 – 233.
- https://ods.od.nih.gov/ factsheets/Omega3FattyAcids-HealthProfessional/