Koktajl truskawkowy inaczej

Truskawki najlepiej spożywać na surowo delikatnie skropione olejem, który wzbogaci ich wartość w kwasy omega i ułatwi wchłonięcie witaminy E, której zawierają bardzo dużo.

Na szklankę koktajlu potrzebne będzie:

1 łyżeczka oleju słonecznikowego,
woda mineralna – opcjonalnie (jeśli uważacie lub lubicie rozwadniać takie koktajle),
1 łodyga selera naciowego,
1-2 świerze ogórki gruntowe, 25 dkg truskawek

koktajl1.jpg

Sposób przyrządzenia:

Truskawki i ogórka blendujemy bardzo, bardzo dokładnie. Seler naciowy można również zblendować albo podać go oddzielnie w koktajlu do schrupania (obie wersje są prawidłowe). W koktajlu zblendowany  seler zmienia lekko smak koktajlu. Truskawki myjemy, szypułkujemy. Ogórek myjemy i obieramy ze skórki. Do zblendowanych warzyw i owoców koniecznie dodaj olej z pestek słonecznika.

koktajl2.jpg

Przepis dzięki współpracy z: http://sekretymaleiduze.blogspot.com/

Smacznego!

Kategorie: Przepisy, Olej z Pestek Słonecznika