Domowe bułki pszenne posypane czarnuszką

Potrzebne składniki:

  • 2 łyżki ziaren czarnuszki
  • 10g soli ziołowej
  • 15g ocet balsamiczny
  • 15g miód słonecznikowy
  • 750g mąka pszenna typ 650
  • maślanka 50g
  • 30g drożdży świeżych

Bułka z czarnuszką

Sposób przygotowania:

Do naczynia wlać wodę, dodać drożdże, maślankę podgrzać 3min/37/3, dodać pozostałe składniki wyrobić 3min/interwał, odczekać aż podrośnie ciasto i wyrobić ponownie 1min/interwał wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i uformować z ciasta wałek i urywać kawałki, formować bułki, położyć na blaszce wyłożonej papierem, posmarować ubitym jajkiem i posypać ziarnami.

Piec  20min/190st

Przepis dzięki współpracy z: http://marynawkuchni.wordpress.com/

Wypróbuj to, co sami tworzymy

Poznaj nasze produkty