18.10.2020 | Małgorzata
Domowe bułki pszenne posypane czarnuszką
Potrzebne składniki:
- 2 łyżki ziaren czarnuszki
- 10g soli ziołowej
- 15g ocet balsamiczny
- 15g miód słonecznikowy
- 750g mąka pszenna typ 650
- maślanka 50g
- 30g drożdży świeżych
Sposób przygotowania:
Do naczynia wlać wodę, dodać drożdże, maślankę podgrzać 3min/37/3, dodać pozostałe składniki wyrobić 3min/interwał, odczekać aż podrośnie ciasto i wyrobić ponownie 1min/interwał wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i uformować z ciasta wałek i urywać kawałki, formować bułki, położyć na blaszce wyłożonej papierem, posmarować ubitym jajkiem i posypać ziarnami.
Piec 20min/190st
Przepis dzięki współpracy z: http://marynawkuchni.wordpress.com/