Blog Zielony Nurt

Czym są polifenole i w jakich produktach można je znaleźć?

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Za co odpowiadają polifenole?
  • Czy polifenole są zdrowe?
  • Gdzie jest najwięcej polifenoli?

Zalecenie, by spożywać pięć porcji warzyw i owoców w ciągu dnia znają wszyscy. Jest to bardzo ważne, między innymi ze względu na zawarte w tych produktach polifenole, uważane za klucz do utrzymania młodości i zdrowia. Czym charakteryzują się te związki i w jakich produktach się kryją?

Czym są polifenole i w jakich produktach można je znaleźć?

Polifenole - co to?

Polifenole to grupa związków organicznych występujących w roślinach. W świecie flory odpowiadają one za ochronę przed owadami, promieniowaniem UV oraz rozwojem grzybów i bakterii.

Ponadto regulują hormony wzrostu, a jako pigmenty zapewniają roślinom zabarwienie.

Dzięki swojemu antyoksydacyjnym właściwościom, polifenole wykazują działanie:

  • przeciwnowotworowe
  • przeciwzapalne
  • przeciwmiażdżycowe
  • hipotensyjne, czyli obniżające ciśnienie krwi.

Polifenole wspierają ponadto pracę mózgu i gospodarkę cukrową w organizmie, obniżając tym samym prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę.

Jeśli cierpisz natomiast na androgenizm jajnikowy lub endometriozę, opisywane związki pomogą Ci złagodzić objawy tych dolegliwości.

Badania wykazały także, że dieta bogata w polifenole sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała, obniża poziom cholesterolu i ryzyko zawału serca, choroby Alzheimera czy Parkinsona.

Jako naturalne antyoksydanty, polifenole doskonale sprawdzają się jako składnik kosmetyków, zwłaszcza kremów przeciwzmarszczkowych i masek liftingujących.

Które produkty mają wysoką zawartość polifenoli?

Bogate źródło polifenoli stanowią wspomniane wcześniej owoce i warzywa. Związki te występują ponadto w nasionach roślin strączkowych, zielonej herbacie, kawie i kakao.

Jako że dobrze rozpuszczają się one w alkoholu, znajdziemy je również w winie i piwie!

Kolejnym produktem skutecznie wzbogacającym dietę w polifenole są orzechy.

Miłośnicy drobnych przekąsek mogą skusić się na kremy orzechowe, które stanową świetny dodatek do owsianki, naleśników i pieczywa.

Oliwa z oliwek również jest cennym źródłem polifenoli! Warto sięgać zwłaszcza po oliwę extra virgin, która z uwagi na wysoką jakość daje nam gwarancję dużej zawartości opisywanych związków.

Jak sprawdzić, czy degustowany produkt posiada ich wystarczająco?

Skupmy się na wrażeniach smakowych! Jeśli wyczujemy lekko szczypiące lub gorzkie nuty, to dobry znak.

Oliwa z oliwek to nie jedyny tłuszcz roślinny, w którym znajdziemy polifenole.

Dla zachowania różnorodności diety warto wprowadzić do swojej kuchni również olej lniany, olej z wiesiołkaolej arachidowy czy olej z ostropestu.  

Polifenole w codziennej diecie

Dzięki temu, że polifenole obecne są w tak wielu codziennie spożywanych produktach, skomponowanie smacznego i zdrowego przepisu do lunchboxa to nic trudnego!

Poniżej przedstawiamy naszą propozycję na łatwą w przygotowaniu sałatkę:

Składniki:

  • 1/2 szklanki quinoa
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 1 pomidor
  • 1 awokado
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Marchewkę zetrzyj na tarce, a awokado i resztę warzyw pokrój w drobną kostkę.
  2. Przygotuj quinoę zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Ostudź.
  3. W dużym misce wymieszaj rozdrobnione składniki oraz ostygniętą quinoę.
  4. Przygotuj sos, mieszając w miseczce oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód lub syrop klonowy, sól i pieprz.
  5. Wlej sos do miski z sałatką i dokładnie wymieszaj.

Gotowe!

Jako że polifenole znaleźć można w różnego rodzaju produktach, utrzymanie właściwego ich poziomu w organizmie nie jest trudne.

Dlatego warto eksperymentować z różnymi źródłami tych cennych związków, w tym z olejami roślinnymi i oliwą, stanowiącymi ciekawe dopełnienie smaku ulubionych potraw.

Źródła:

  • mgr inż. Kołodziejska E., Polifenole – cierpki smak dla zdrowia
  • Majewska M., Czeczot H., Flawonoidy w profilaktyce i terapii
  • Parus A., Przeciwutleniające i farmakologiczne właściwości kwasów fenolowych
  • mgr inż. Sadowska A., prof. dr hab. Świderski F., mgr inż. Kromołowska R., Polifenole – źródło naturalnych przeciwutleniaczy

Wybrane dla Ciebie

Polecamy produkty