Nie modyfikujemy natury. Świeże oleje tłoczone na zimno ... naturalnie.

Przepisy

Domowy majonez

Domowy majonez

 

Składniki:

250 ml oleju słonecznikowego

1 jajko - najlepiej klasy "0"

ok. 2 łyżeczek octu (np. jabłkowy)

ok. 2 łyżeczek łagodnej musztardy

ok. 2 łyżeczek ksylitolu/miodu/cukru

sól - ok. 1/4 łyżeczki

pieprz - ok. 1/4 łyżeczki

 

 

blog.jpg

Sposób przygotowania:

Sparzone jajko wbij do wysokiego naczynia, dodaj wszystkie przyprawy i zalej olejem. Włóż końcówkę blendera do dna naczynia i zacznij ubijać na średnim biegu. Gdy zacznie powstawać gęsta emulsja stopniowo przesuwaj wyżej końcówkę blendera (nadal miksując), by kolejne partie oleju połączyły się z powstającym sosem (tu się może zwarzyć - patrz: Postępowanie awaryjne). Skończ miksowanie, gdy cały olej zamieni się w gęsty majonez. Spróbuj i ewentualnie jeszcze dopraw do smaku brakującymi składnikami (ocet/musztarda/sól/ksylitol...).

Postępowanie awaryjne:

Gdy sos podczas miksowania nagle straci gęstość, zrobi się płynny, a gołym okiem będzie widać drobinki zawieszone w cieczy zamiast jednolitej emulsji (czyli się zwarzy) można go jeszcze uratować.

Do innego wysokiego naczynia wbij drugie sparzone jajko, wlej trochę zwarzonego sosu i zacznij mikoswać w sposób podany powyżej. Gdy zacznie gęstnieć dolewaj stałym strumieniem lub małymi partiami resztę płynu, stopniowo przesuwaj wyżej końcówkę blendera (nadal miksując), by kolejna partie oleju połączyły się z powstającym sosem. Skończ miksowanie, gdy cały olej zamieni się w gęsty majonez. Reszta postępowania patrz wyżej.

20130824_202446.jpg

Smacznego!

Przepis dzięki współpracy: http://bezcukiernia.blogspot.com