Nie modyfikujemy natury. Świeże oleje tłoczone na zimno ... naturalnie.

Przepisy

Zupa krem z pieczonej dyni

Zupa krem z pieczonej dyni

Składniki (4-6 porcji):

1 średnia dynia hokkaido

1 marchewka

1 pietruszka

1 czerwona papryka

1 litr lekkiego bulionu warzywnego

przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka

do podania: olej słonecznikowy, pestki dyni (1 łyżka na porcję)


dsc_0032_1024.jpg

Sposób przygotowania:

Dynię umyj, przepołów, wydrąż za pomocą łyżki środek z nasionami i pokrój (bez obierania ze skórki) na centymetrowe plastry. Paprykę pozbaw gniazda nasiennego. Wstaw razem z dynią do piekarnika nagrzanego do 200°C (na blasze wyłożonej papierem do pieczenia) i piecz przez 20 minut - do miękkości dyni i lekkiego sczernienia skórki papryki.

Paprykę po upieczeniu przełóż do woreczka, żeby zaparowała - będzie łatwiej zdjąć z niej skórkę.

Marczew i pietruszkę obierz, pokrój w grubą kostkę i gotuj do miękkości w bulionie. Następnie dodaj dynię oraz paprykę i gotuj jeszcze przez około 5-10 minut, po czym zmiksuj na gładko, dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Jeśli uważasz, że zupa jest za gęsta to dolej gorącej wody i dokładnie rozmieszaj.

Na suchej patelni upraż pestki dyni.

Zupę podawaj polaną po wierzchu olejem ze słonecznika i posypaną uprażonymi pestkami dyni.

Smaczengo!

Przepis dzięki współpracy: http://agatagotuje.pl