Nie modyfikujemy natury. Świeże oleje tłoczone na zimno ... naturalnie.

Przepisy

Sałatka z sosem budwigowym

Czas przygotowania: 10 min

Sposób przygotowania

Sałatka z sosem budwigowym to super sposób połączenie świeżych warzyw z olejem lnianym, który w postaci sosu jest doskonałym sposobem na dostarczenie do organizmu dużej dawki OMEGA 3 w jego najczystszej postaci.

 

Składniki na 2-3 porcje:

Warzywa:

1/2 sałaty lodowej (lub mieszkanki różnych sałat)fotolia_48246292_xs.jpg

1 duży pomidor

1/2 świeżego ogórka

Sos:

1 łyżeczka musztardy (sarepska lub chrzanowa)

4 łyzki oleju lnianego "Złoty Oliwin"

sok z cytryny, sól, cukier, pieprz

1/2 ząbka czosnku

 

 

Przygotowanie:

Sałatę lodową, pomidor i ogórka umyć i pokroić na podobnej wielkości kawałki. Przygotowanie sosu rozpoczynamy przez dodanie do łyżeczki musztardy oleju lnianego, mieszamy aż musztarda połączy się z olejem, jeżeli musztarda ciężko łączy się z olejem nie przejmujemy się tym i dodajemy pół ząbka czosnku, trochę soku z cytryny, szczyptę pieprzu i soli oraz pół łyżeczki cukru. Całość mieszamy, jeżeli nie uzyskaliśmy jednolitej masy wystarczy dolać kapkę gorącej wody, dzięki niej sos na pewno uzyska jednolitą aksamitną i gęstą konsystencję.

Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem.