Nie modyfikujemy natury. Świeże oleje tłoczone na zimno ... naturalnie.

Technologia Tłoczenia

Z naszej tłoczni wychodzi jedynie najlepszej jakości olej lniany. Poniżej postaramy się wyjaśnić Państwu wszystkie aspekty związane z technologią tłoczenia świeżych olejów dziewiczych oraz jakie warunki musi spełnić producent, aby tłuszcz który spożywamy był odpowiedni dla naszego organizmu.

Na polskim rynku jest wielu producentów, którzy zajmują się tłoczeniem olejów na zimno oraz szeroko pojętym przetwórstwem tłuszczowym.

DWIE TECHNOLOGIE

Na początku trzeba odróżnić dwie technologie lub metody pozyskiwania  tłuszczów roślinnych, które nie mają właściwie nic wspólnego ze sobą aczkolwiek produkt finalny jest ten sam czyli olej roślinny. Pierwsza z nich właściwa z punktu widzenia prozdrowotnych cech olejów to tłoczenie na zimno, w specjalnie zaprojektowanych prasach ślimakowych w których temperatura tłoczenia nie przekracza 40° C i przez odpowiedni dobór parametrów technologicznych (stosunek obrotów ślimaka do  ciśnienia prasy) możemy otrzymać olej o niezmienionych parametrach biochemicznych mający cechy oleju dziewiczego (extra vergine). Tytułem wyjaśnienia oleje dziewicze to takie, które po wydobyciu z roślin oleistych mają dokładnie taki sam skład biochemiczny jaki znajduje się w nasionach rzeczonych roślin.

SUROWIEC

Jeśli chodzi o dalsze wymogi, które należy spełnić w trakcie produkcji  aby olej roślinny stanowił źródło cennych składników dla naszego organizmu to niezwykle istotną rzeczą jest surowiec  bardzo wysokiej jakości o odpowiedniej zawartości tłuszczu, uprawiany przez wyspecjalizowanych  plantatorów w odpowiednich warunkach zarówno klimatycznych jak i glebowych, z uwzględnieniem wysokiej kultury agrotechnicznej oraz doborem odpowiednich odmian gwarantujących dobre parametry biochemiczne.

TEMPERATURA TŁOCZENIA

Jeśli chodzi o  dalsze etapy dobrej produkcji olejów tłoczonych na zimno w głównej mierze należy zadbać o reżim temperaturowy, czyli dbanie o to, aby oleje o wysokiej zawartości omega 3 i omega 6 zaraz po wytłoczeniu schłodzić do temperatury od 4-10 °C oraz chronić przed dostępem światła i powietrza ze względu na wysoką  podatność NNKT na procesy oksydacyjne (utlenianie). Sprzedaż oraz dystrybucja  tego typu produktów winna być tylko w szklanych brązowych butelkach oraz z pojemników izotermicznych i lodówek. Trwałość olejów w takiej formie oraz późniejsze ich przechowywanie w domowych warunkach tylko w lodówkach wynosi 2-3 miesiące. Należy je spożywać na zimno, nie nadają się do smażenia z wyjątkiem oleju rzepakowego.

TŁOCZENIE PRZEMYSŁOWE

Dla porównania druga technologia nazwijmy ją masową przetwarzania tłuszczów roślinnych wygląda mniej więcej tak: Produkcję zaczyna się od wstępnego tłoczenia nasion na gorąco w temperaturach ok. 80°C. Wytłoki powstałe z takiego tłoczenia płatkuje się, a następnie poddaje procesowi ekstrakcji przy użyciu benzyny ekstrakcyjnej lub heksanu. Następnie oddestylowuje się rozpuszczalnik. Pozostałe w oleju resztki rozpuszczalnika usuwa się przez przepuszczenie przez olej przegrzanej pary wodnej, co ze względu na wysoką temperaturę powoduje obniżenie finalnej wartości produktu. Tak otrzymany olej jest koloru brunatno – zielonego i zawiera szereg substancji obcych. W celu ich eliminacji olej poddany zostaje procesowi rafinacji. Parą wodną usuwa się z oleju tzw. „śluzy”, na które składają się fosfolipidy (np. lecytyna), stanowiące obok NNKT najcenniejsze dla zdrowia ludzkiego składniki olejów roślinnych. Składniki te są bezpowrotnie tracone. Po odśluzowaniu następnym etapem rafinacji jest „odkwaszanie”.W tym etapie olej jest na krótko przemywany roztworami ługu sodowego dla usunięcia wolnych kwasów tłuszczowych. Kolejny etap to „bielenie„. Olej poddawany jest wówczas w temperaturze 90 stopni C oddziaływaniu silnych absorbentów typu ziemi okrzemkowej. Czyni się to, by poprawić kolor produktu poprzez usunięcie barwników zielonych (chlorofilu) i szarych (feofityn), które pochodzą z rozkładu chlorofili zachodzących w procesach ekstrakcji i rafinacji. Proces bielenia jest bardzo szkodliwy dla składników produktu, bowiem tutaj zachodzą niepożądane przemiany NNKT: utlenianie i izomeryzacja (powstają tłuszcze trans- tak szkodliwe dla zdrowia). W tym procesie przemianie ulegają, również naturalne sterole. Kolejny etap to odwadnianie, przeprowadzane w temperaturze 240 st. C. W warunkach obniżonego ciśnienia przy stałym przepływie przegrzanej pary wodnej. W tym procesie usuwa są z oleju wszelkie obecne w nim naturalne substancje lotne, normalnie nadające mu smak i zapach. Tak drastyczne traktowanie oleju nie pozostaje bez negatywnego wpływu na jego jakość.

Jak widać, tylko oleje dziewicze spełniają funkcję prozdrowotną dostarczając NNKT dla naszego organizmu.

Wykonanie ARPRO & ICENTER
System CMS by WEGO.PL