Nie modyfikujemy natury. Świeże oleje tłoczone na zimno ... naturalnie.

O nas

O FIRMIE

ZIELONY NURT jest rodzinną, prężnie rozwijającą się firmą w sektorze zdrowej żywności. Zajmujemy się w głównej mierze tłoczeniem oleju na zimno z roślin oleistych i zielarskich zawierających Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) omega 3 oraz omega 6 i 9. Nasze oleje należą do kategorii Olejów Dziewiczych ,,Extra Virgin Oils” co w praktyce oznacza, że po wytłoczeniu mają taki sam skład biochemiczny jaki znajduje się w nasionach roślin oleistych, oprócz tego w sprzedaży posiadamy także pestki, nasiona i zioła roślin leczniczych. Sukcesywnie wprowadzamy do sprzedaży oleje tłoczone w innych regionach świata. Starannie wyszukujemy producentów najwyższej jakości olejów. Zawsze znajdujemy lokalnych producentów spełniających nasze  standardy. Uzyskując pewność, że otrzymujemy od nich produkt najwyższej jakości oferujemy go Państwu pod marką Zielony Nurt. Naszym atutem jest pasja z jaką wykonujemy swoją pracę oraz specjalistyczna wiedza nabyta w trakcie wieloletniej praktyki związanej z produkcją olejów tłoczonych na zimno.

NIE DZIAŁAMY OD WCZORAJ

Nie pojawiliśmy się znikąd, od klikunastu lat  zajmujemy się tłoczeniem dziewiczych olejów na zimno. Kiedyś w wielu polskich gospodarstwach wiejskich na własny użytek tłoczono olej. Nasi dziadkowie tłoczyli oleje z  takich roślin oleistych jak  len, lnianka czy mak, których nasiona były naturalnie uprawiane na naszych ziemiach.

Będąc z wykształcenia inżynierem technologii żywności, posiadając doświadczenie oraz wiedzę w tej dziedzinie postanowiłem ,zbudować w 100% polską markę olejów tłoczonych na zimno Zielony Nurt.  Moim priorytetem jest utrzymywanie wysokiej jakości produktów zarówno w zapewnieniu im bezpieczeństwa zdrowotnego jak i wysokich walorów smakowych. Moje produkty należą do klasy Premium, są tłoczone z najwyższej jakości nasion oleistych z naturalnych polskich upraw, bez zawartości pestycydów oraz chemicznych dodatków. Należą do sektora zdrowej żywności, są w pełni naturalne, smaczne i posiadają właściwości lecznicze.

OLEJE DZIEWICZE - EXTRA VIRGIN OILS

Nazwa olejów dziewiczych wywodzi się od oliwy z oliwek, kiedy to dojrzałe, tłuste owoce poddawane były  na zimno naciskom w bardzo prostych prasach, często  napędzanych ręcznie, i  już przy stosunkowo niewielkim nacisku wydawały z siebie ,,olej dziewiczy” . Dla takiego oleju z oliwek zastrzeżona jest nazwa handlowa ,,oliwa z oliwek”. Reasumując w sensie składu i właściwości olej ,,dziewiczy” odpowiada takiemu samemu olejowi jaki oryginalnie znajduje się w dojrzałym owocu z drzewa oliwnego.

Według definicji oleje i tłuszcze ,,dziewicze” są otrzymywane wyłącznie przy użyciu metod mechanicznych oraz przy zachowaniu warunków, zwłaszcza termicznych, w jakich nie następuje psucie się oleju. W stosunku do takich olejów dopuszcza się mycie czystą najlepiej filtrowaną wodą urządzeń oraz pojemników sedymentacyjnych oraz tylko i wyłącznie zamiast filtracji (dlatego nasze oleje są niefiltrowane) sedymentację czyli samoczynne osadzanie części stałych, pozostałych po tłoczeniu takich jak np. łupiny roślin oleistych. Z powyższego wynika także że do oleju dziewiczego nie można dodawać barwników, przeciwutleniaczy oraz konserwantów ani też niczego nie można z takich olejów usuwać między innymi fosfolipidów czy tokoferoli (witamina E) jak to ma miejsce w procesach rafinacji pospolitych olejów jadalnych.

Takie właśnie kryteria oleju dziewiczego są normą zakładową w tłoczni Zielony Nurt w myśl Dobrej Praktyki Produkcyjnej, którą właśnie wdrażamy.

DOBRY SUROWIEC = DOBRY OLEJ

Będąc absolwentem Wydziału Rolniczego oraz Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, jednocześnie pozostając praktykującym rolnikiem moje  zainteresowania są ściśle związane z produkcją najwyższej jakości roślin oleistych, które następnie wykorzystujemy w produkcji olejów dziewiczych. Z doświadczenia wiem, iż aby uzyskać wysokiej jakości olej lniany  o idealnych parametrach biochemicznych należy mieć doskonały surowiec, pozbawiony zanieczyszczeń, oraz pestycydów, przechowywany w odpowiednich warunkach o obniżonej wilgotności powietrza, co w dużej mierze zapobiega zagrzewaniu, pleśnieniu i zbrylaniu nasion, a także zapobiega ewentualności pojawienia się szkodników nasion. Istotną rolę w jakości surowca  oleistego odgrywa także odmiana, klimat oraz warunki glebowe czyli tak zwane siedlisko. Tylko surowiec wyprodukowany w Polskich warunkach klimatyczno - glebowych na specjalistycznych kontrolowanych plantacjach  daje najwyższej jakości olej lniany, o wyjątkowych parametrach biochemicznych. My spełniamy owe warunki. Posiadamy odpowiednie certyfikaty gwarantujące polskie pochodzenie  surowców, które wykorzystujemy w naszej produkcji.

TŁOCZENIE NA ZIMNO

Nasze oleje produkujemy w specjalnie zaprojektowanych prasach ślimakowych, produkcji duńskiej i włoskiej gdzie temperatura tłoczenia nie przekracza 40°C co jest gwarancją zachowania jakości oraz prozdrowotnych cech NNKT. Produkcja odbywa się w szczelnie zamkniętej instalacji gdzie olej lniany spływa bezpośrednio do chłodni , a tam sendymentuje. . Jeśli chodzi o  dalsze etapy dobrej produkcji olejów tłoczonych na zimno w głównej mierze należy zadbać o reżim temperaturowy, czyli dbanie o to, aby oleje o wysokiej zawartości omega 3 i omega 6 zaraz po wytłoczeniu schłodzić do temperatury od 4-10 °C oraz chronić przed dostępem światła i powietrza ze względu na wysoką  podatność NNKT na procesy oksydacyjne (utlenianie). Sprzedaż oraz dystrybucja tego typu produktów winna odbywać się tylko w szklanych brązowych butelkach oraz z pojemników izotermicznych i lodówek. Trwałość olejów w takiej formie oraz późniejsze ich przechowywanie w domowych warunkach tylko w lodówkach wynosi 2-3 miesiące.

Aby zachować wszystkie walory zdrowotne jak i smakowe Naszych produktów, towar zakupiony w sklepie internetowym wysyłany jest bezpośrednio przez producenta, a  do tego czasu jest przechowywany w odpowiednich komorach chłodniczych, które zapewniają optymalne warunki chroniące przed utratą cennych składników i witamin.

SZTANDAROWY PRODUKT

Moje doświadczenia w technologii   olejów tłoczonych na zimno   oraz zainteresowania związane z produkcją roślin oleistych zaowocowały wyprodukowaniem wysokolinolenowego oleju lnianego ,,Złoty Oliwin” nieoczyszczonego ze złocistego siemienia lnianego odmiany ,,Oliwin” wyhodowanej metodą doboru naturalnego  o bardzo dużej zawartości kwasów Omega-3 ok. 60% , ale także o wyjątkowo łagodnym i orzechowym smaku. Osoby które dotychczas miały problem ze specyficznym smakiem i zapachem tego produktu na pewno się do niego przekonają ze względu na walory smakowe. Olej lniany Złoty Oliwin jest idealnym produktem do popularnej w Polsce diety dr Budwig.

JAKOŚĆ JEST NASZYM PRIORYTETEM

W dbałości o jakość naszych olejów prowadzimy badania w Centrum Badań i Ekspertyz Towaroznawczych w Poznaniu każdej partii naszego oleju lnianego   na chromatografie który jest ważnym ogniwem w łańcuchu ciągłej kontroli jakości surowca i wyrobu gotowego  oraz pozwala na precyzyjne określenie składu kwasów tłuszczowych oraz ewentualnych pozostałości pestycydów. Do każdego oleju dodajemy certyfikat jakości świadczący o przeprowadzonych badaniach. Będąc dyplomowanym specjalistą od systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności przygotowuję wdrożenie w naszej firmie zintegrowanych systemów GHP/GMP oraz HACCP.

Zapraszam do zapoznania się z naszą ofertą

Z wyrazami szacunku

mgr inż. Paweł Mucha

Wykonanie ARPRO & ICENTER
System CMS by WEGO.PL