Nie modyfikujemy natury. Świeże oleje tłoczone na zimno ... naturalnie.

Jakość

Oferowane przez naszą firmę oleje są niefiltrowane i nieoczyszczone. W całym procesie od tłoczenia, przez przechowywanie, po dystrybucję temperatura nie przekracza 40 Co co gwarantuje doskonały skład biochemiczny naszych olejów. Właśnie dlatego wysyłamy je do Państwa w termosach styropianowych

Dbając o najwyższą jakość naszych produktów prowadzimy badania w Centrum Badań i Ekspertyz Towaroznawczych z Poznania pod kątem składu biochemicznego tłuszczów czyli zawartości Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych NNKT.

Kiedy zamawiamy nową partię siemienia lnianego, pierwszą wytłoczoną z niego butelkę oleju poddajemy badaniu, poniżej wyniki ostatniego badania. Uzyskaliśmy doskonały wynik zawartości NNKT OMEGA-3 (59,45%):

badanie_oleju_07.2012_do_wys__1_.png

Kryteria jakości olejów:

WYSOKOLINOLENOWY

Jest to olej tłoczony na zimno z normalnego siemienia lnianego. Zawiera w swoim składzie ponad 50% kwasu alfa-linolenowego, czyli kwasu tłuszczowego typu Omega-3. To właśnie ten kwas tłuszczowy odgrywa kluczową rolę w diecie dr Budwig. Charakteryzuje się bardzo wysoką reaktywnością chemiczną: bardzo szybko wchodzi w reakcje utleniania już w pokojowej temperaturze. Gwałtowne utlenianie powoduje też światło. Dlatego olej ten nie nadaje się do normalnego obrotu handlowego: już po 2 tygodniach stania na półce sklepowej 1 litr utleniłby się całkowicie (potocznie nazywamy ten proces jełczeniem). Proszę pamiętać, że utleniony olej lniany wysokolinolenowy jest bardzo szkodliwy dla zdrowia.

ZIMNOTŁOCZONY

Ponieważ wysoka temperatura powoduje szybkie utlenianie, olej lniany powinien być zimnotłoczony. Tłoczenie na zimno oznacza tłoczenie w temperaturze około 40 stopni Celsjusza. Zaraz po wytłoczeniu olej powinien zostać schłodzony a następnie przez cały czas przechowywany w warunkach chłodniczych.

NIEFILTROWANY

Oleje spożywcze są zwykle poddawane rafinacji (oczyszczeniu ze wszelkich substancji dodatkowych, takich jak na przykład substancje śluzowe). Procesy rafinacji odbywają się w wysokich temperaturach. Jak już wiemy, olej lniany wysokolinolenowy traci swoje właściwości lecznicze w wysokich temperaturach, zatem nie może być filtrowany.

BEZ DODATKÓW

Niektórzy producenci dodają do nieoczyszczonego oleju miazgę, która pozostała po wytłoczeniu. Miazga ta niewątpliwie jest bardzo bogata w cenne dla zdrowia lignany, ale... tylko przez chwilę po wytłoczeniu. Jej dodanie obniża zatem trwałość oleju. Dieta dr Budwig dostarcza lignany na codzień w najświeższej możliwej postaci: przez mielenie na świeżo siemienia lnianego. Olej do diety nie powinien zawierać dodatków w postaci miazgi lignanów. Inni producenci dodają do oleju witaminę E, która pełni rolę stabilizatora i zabezpiecza olej przed zbyt szybkich utlenieniem. Dzięki temu taki olej ma dłuższą trwałość, a zatem i większą wartość handlową dla producenta i sprzedawcy. Jednak wartość lecznicza takiego oleju w diecie dr Budwig jest wątpliwa, ponieważ wit. E obniżając „wrażliwość” oleju lnianego na utlenianie, tym samym obniża jego właściwą aktywność w organizmie. Dlatego należy zaopatrywać się w olej bez dodatku witaminy E.

ŚWIEŻY

Przyjmuje się, że olej lniany właściwie przechowywany (w lodówce) zachowuje swoje właściwości tylko przez 3 miesiące, dlatego gdy go kupujemy powinien być bezwzględnie świeży. Po otwarciu butelki olej - cały czas przechowywany w lodówce - powinien zostać zużyty w ciągu 2-4 tygodni. Choć zamrożenie oleju przedłuża jego chemiczną trwałość, aż do 6 miesięcy (oczywiście, o ile butelka nie została wcześniej otwarta), dr Budwig zakazywała korzystania z produktów mrożonych, w tym mrożonego oleju, ze względu na zredukowany potencjał kwantowy. Radzimy zatem zaopatrywać się regularnie w świeży olej, aby zaspokajać bieżące potrzeby.

Wykonanie ARPRO & ICENTER
System CMS by WEGO.PL